i1277 er en stadig mer utdatert blogg med ustødig fokus på informasjon, sosio-tech, grensesnitt og design.

Flere poster på forsiden eller i arkivet.

Mer om i1277

Den som søker skal finne i1277

Er det noen som besøker denne bloggen?

“Hvordan ellers skulle det komme kommentarer, din klovn”. lyder det (i overkant aggressive) imaginære svaret. Joda, det kommer kommentarer i blant, i et slags klumpmønster faktisk. Men det hadde vært greit å vite litt mer om trafikken på siden. Nå gjør jeg det. Og jeg vet hva de har søkt på for å komme hit.

Jeg har nemlig installert BlogPatrol og Reinvigorate, trackere som overvåker treff på siden. De er er ikke helt greie å forstå seg på, blant annet gir de litt ulike data, men jeg tolker de dithen at det er noen innom stort sett daglig.

Men til saken: Det jeg liker best med disse trackerne er ikke at jeg kan telle treff, men at de viser hvilke linker folk har trykket for å komme hit. Sånne linker er som regel generet av en søkemotor. Folk har altså søkt på noe før de kom hit, og de har ikke søkt på “i1277 sin blogg”. I denne posten skal jeg dele disse søkene med folket. Ja, nå dør du vel av spenning.

At noen kommer hit etter å ha søkt etter musikk er ikke så rart, ettersom jeg har en “10 siste spilte i Winamp”-liste som namedropper over en lav sko. I vår fikk jeg Daniel søkte etter “The Hidden Cameras”, en annen har søkt på “Constantin Veis” og to(!) personer har havnet her etter å ha søkt etter (salige Joe) “Strummer” filtrert for norske sider.

Det var ikke overnaturlige fenomener jeg hadde i tankene da jeg brukte ordet “klarsynte” i en post, men ved to anledninger har noen havnet her etter å ha søkt på akkurat det ordet (bare ved å skrive dette kan jeg vel regne med at det ramler inn med parapsykologifantaster, hjelp). Atter andre har søkt etter “bokmålsordboka” og ” “flyfoto ørsta” (er det Marve som vil se sin hjembygd fra oven?), andre ord som tilfeldigvis befant seg på førstesiden da søkemotoren reindekserte.

Felles for alle disse søkene er at denne bloggen var et blindspor. Jeg ser for meg at folk i skuffelse har fomlet etter “back”-knappen, og revet seg i håret over søkemotorens lunefulle veier. Kanskje har de sendt en hatsk tanke til i1277 (ikke alle da, jeg har fått et par hyggelige kommentarer). Sjelden har (det litt dustete) slagordet på siden, “din kilde til uvitenhet på nett” passet bedre.

(Apropos søk, Google-folket har humor, et søk på search engine gir tre andre søkemotorer høyere rangering enn Google selv..)

Oppdatering: Denne posten fungerer som en magnet på spam, og stenges derfor herved for kommentarer.

77 kommentarer til “Den som søker skal finne i1277”

 1. Anonymous Says:

  Men dette er da verre en big brother? Får folket ikkje lenger søke i fred, har du tenkt over det moralske dilemmaet med denne overvåkingen?

 2. i1277 Says:

  Godt poeng, og joda, jeg har tenkt endel på akkurat det. Mer om dette i et senere innlegg (har ikke orket ta fatt på det ennå).

  I mellomtiden får du kose deg med “spionstatistikkene” du kjører for din egen blogg, og som du i motsetning til enkelte andre ikke har vært åpen om på bloggen din… Ses i morgen på slagmarken, tenker jeg.

 3. R. Says:

  Tracking er et nokså vanlig fenomen ? har jeg skjønt. Jeg har antatt at alle gjør det. Noen har et symbol på siden deres men med ?datafolk? tenker jeg at det har ordnet noe selv. Har aldri brydd meg om det egentlig. ?Tracker? programmer virker på ?referer? ? så på et moralsk nivå ville jeg ha konkludert at det er ikke særlig noe problem. Jeg vet ikke hvem som leser bloggen min bare de som skriver en kommentar. Jeg selv bruker andre sine linker for å gå videre ut i det store vevet. Det er ?surfing? det. Tror ikke folk kan nå min blog via google, noe med dynamiske sider, men jeg tror at det ville vært litt artig å se søkestreng, ja. Jeg selv installert en tracker for et par uke siden. Det var interessant for meg å se om folk besøkte siden tilfeldig eller bare etter jeg hadde skrevet et nytt innlegg – men spesielt etter jeg har skrevet en kommentar hos andre. Og fra en webdesign vinkel ? får jeg innformasjon om hvilke type OS og browser de bruker. Noe som andre bør være opptatt av. Der er en del blogger som jeg ikke klarer å lese pga min skjermoppløsning eller browser. Kanskje fra et ?moralske dilemmaet? synspunkt det burde være en del av siden/lenke ? synes det er litt artig å se hvor folk komme fra nå jeg selv lese andre sine blogger for eksempel [http://www.notfrisco2.com/webzine/Joel/] eller [http://fakir.manilasites.com/ ] Men hvis folk føler at de er overvåket er det selvfølgelig ikke noe kjekt ting.

 4. i1277 Says:

  Joda, Google er glad i blogger, “Google elsker blogger” som Henning sier og et Google-søk finner bloggen din. Det pågår forøvrig en debatt om blogger og Google: Folk som søker mye kan ikke ha unngått å legge merke til at blogger dukker opp oftere i resultatene. Noen ser på dette som søppel og noise (jfr disse søkene som førte til min blogg) og vil ha det vekk, jeg tipper de som vil etterhvert vil få muligheten til å slå på et bloggfilter.

  Angående hva slags OS, browser osv. folk bruker så er ikke dette noe spesielt nyttig informasjon for meg. Det vil si, det er et par stykker med 800*600-oppløsning her inne og jeg har laget mindre versjoner av bildene på siden til “glede” for de. Men at jeg kunne “risikere” slike gjester trengte jeg jo ingen “tracker” for å gjette meg til.

  Jeg mener at overvåkning og andre ting som begrenser vår frihet på nett er problematisk. Det er litt komplisert, men vi liker ikke å føle oss iakttatt. (Edit: Dette er en sannhet med modifikasjoner: 1) det finnes eksibisjonister nok og 2) vi vil alle bli sett på en eller annen måte, men dette er digresjoner). Selv om mye av dette kan være “ubegrunnet paranoia”- f.eks sitter ikke jeg og kobler ip opp mot kommentar osv. for å kunne finne ut mest mulig om enkeltpersoner, det som er interessant for meg er aggregatet /mønsteret av disse opplysningene. Pluss at jeg syns det er gøy å se “referers” (hvilken link brukeren brukte for å komme til siden, dette sendes gjennom browseren -skeptikere kan merke seg at man kan velge å skjule denne informasjonen hvis man bruker f.eks Opera).

  (Jeg merker meg forresten at min blogg fremdeles lever i sommertid/daylight saving time rent klokkemessig, våkn opp MT).

 5. Johnny Cahones Says:

  Kjære i1277:

  Jeg fant deg jo jeg da, og det er vel ikke verst, begravd som bloggen din er i alskens ressurslokatorer og det sedvanlige MT-krangleriet.

  Vi snakkes.

 6. christian Says:

  Trackere/referere er vel ingen problem. Er du paranoid kan du alltid unngå å bli oppdaget, det er måter å anonymisere seg på nettet. Referere er heller ikke noe problem fordi du ser ikke hvem som har vært på bloggen din, men bare fra hvilken link man kom. Søkemotorer og bot’er tar samme ruten så faktisk trenger det ikke å ha vært noen på siden din i det hele tatt. Jeg sitter bak en dynamisk IP i UIB nettet og du hadde ikke funnet ut at jeg har vært på din nettside.

  Det slike referere er fine til er motivasjon til mer skriving. Det er morsomt og spennede å se hvem, hvor mange og hvor ofte folk kommer til bloggen din. Det er på langt nær alle gangene jeg leser en interessant post at jeg føler trang til kommenterer. På min gamle referer (har ikke en nå) kunne jeg faktisk må hvor lang tid folk brukte på hver internettside.

  Man kan sikkert si mer om referere og trackere, men at de utgjør noen trussel mot personvernet er å trekke det litt langt.

 7. i1277 Says:

  Jo, sånn kan man si det, men selv om man ikke kan si at noens personvern er truet: Hvis en person bevisst eller ubevisst begynner å vegre seg for å gå inn på en spesiell side pga slike mekanismer, da har tilstedeværelsen i seg selv vært nok til å endre noens atferd. Man skal ikke se bort fra at flere opplever det på den måten.

 8. Vectorboy Says:

  Litt off topic, men jeg ville bare si at jeg ikke kom hit via noen motor. Fant link til deg på min fagblog. Du har sett min, nå skal se din :P