i1277 er en stadig mer utdatert blogg med ustødig fokus på informasjon, sosio-tech, grensesnitt og design.

Flere poster på forsiden eller i arkivet.

Mer om i1277

Firefox versus Opera re-besøkt

For en tid siden skrev jeg om ønsket funksjonalitet i Opera – hva som skal til for at den fete damen skal ta det høyst påkrevede steget over i neste generasjon nettlesere. Web browser 2.0 om du vil. For å i sjangertro blogge-narsissistisk stil sitere meg selv:

En del av denne funksjonaliteten (f.eks. synkroniseringsverktøy) dukker nok opp i en Firefox-extension før vi får se det i Opera.

Ganske riktig. En extension, eller en utvidelse, er altså et frittstående verktøy man kan “bygge ut” Firefox med. Og mer og mer av det en nettleser bør kunne gjøre, ser nå dagens lys nettopp i form av slike utvidelser. Jeg skal ta en titt på noen av dem.

Meta/sosial web/tillit

Som nevnt tidligere vil jeg ha mer meta, mer om. Bedre synligjøring av nettverket. Per i dag er weben litt for mye av en “broken conversation”, en ensidig historie, små deler litt for løselig satt sammen. Joda, websider er koblet sammen både teknisk og konseptuelt, men altfor mange av koblingene er usynlige for brukeren. Hva slags side er det egentlig jeg er inne på nå – er den oppdaget av andre, i såfall av hvem, og hva sier de?

 • Blogger Web Comments (en av flere nye utvidelser laget av Google)
 • Technorati Links (et user script for Greasemonkey-utvidelsen)
 • Det disse verktøyene gjør, er å søke etter referanser (i henholdsvis Google Blogsearch og Technorati) fra andre sider, til websiden man befinner seg på, for så å linke tilbake til disse. Det er lett for at det blir krøllete tungetale her, men altså; dersom du hadde hatt en av disse redskapene installert nå, ville du kunne sett ulike referanser til i1277 i hjørnet:

  Eksempelet over viser Blogger Web Comments i aksjon. Technorati Links er ikke like strømlinjeformet og funksjonell som Google sin variant, men drar til gjengjeld fordel av at Technorati foreløpig er noe bedre til å finne refereranser enn Google Blogsearch. Det er ellers nok av skjønnhetsfeil; ingen av dem er gode nok til å finne referanser, og Blogger Web Comments forkludrer resultatene ved å ta med en sides referanser til seg selv.

  Potensialet for denne typen tjenester er imidlertid veldig stort. En av hypertekstens (og dermed webens) gudfedre Ted Nelson har etter sigende lite til overs for www. For han er weben en forkrøplet form for hypertekst, blant annet fordi linker bare går én vei. Men hvem vet om ikke mister Nelson smiler litt i skjegget over de senere års utvikling: Webbrukere som produsenter (ikke bare konsumenter), wiki, blogger og tilbaketråkk, stadig bedre integrering mellom ulike ressurser- toveisweben nærmer seg.

  Der de foregående eksemplene kobler sammen eksisterende webinnhold, eksemplifiserer de to neste en annen tilnærming til å produsere meta: Å bygge nye databaser.

 • Outfoxed
 • Outfoxed uses your network of trusted friends and experts to help you find the good stuff and avoid the bad.

  Meningen er at man som bruker skal kunne legge til beskrivelser av hvilken som helst side, samt klassifisere de ved hjelp av den klassiske dikotomien good-bad. Det skal i teorien virke sånn at dersom Gamlefar lures inn på freenigerianmoney.com, får han se en advarsel fra sønnen: “Hold deg unna fatter, dette er bare luring og pek”. Og skulle han surfe innom komplett.no vil budskapet være at “her har de nok mange flotte julegaver”.

  Dette hadde nok fungert utmerket dersom weben begrenset seg til et par hundre sider, men nettet er altså større enn som så. Det er følgelig noe naivt å tro at man skal kunne støtte seg på en eller flere personlige “web-companions” på denne måten. Og har man ingen bekjente som bruker Outfoxed, har man heller ikke noe tiltrodd nettverk. Jeg har i hvert fall etter endel bruk fremdeles ikke kommet over én eneste side knyttet til en Outfoxed-rapport (hvis vi ser bort fra deres egen hjemmeside). Outfoxed er inne på noe, men noen av forutsetningene bak skurrer. I stedet for å ta utgangspunkt i noen få utvalgte, burde de støttet seg mer på “the wisdom of the crowds”. Den som klarer å sette sammen den rette blandingen av ingrediensene eksperter, “wisdom of the crowds” og “betrodde nettverk”, sitter på oppskriften til et kokverk så vidunderlig at selv the Soup Nazi ville tigget ydmykt om en smak. Jeg er overbevist om at tjenester som Outfoxed kommer sterkere tilbake.

 • Google Safe Browsing
 • Google Safe Browsing er en mer begrenset, men samtidig mer fokusert slektning av Outfoxed. For brukeren handler GSB om å utnytte Google sin informasjon for å unngå å bli offer for “phishing” (“bedragersk fisking etter personlige data og kredittopplysninger”). For Google sin del er dette enda en snedig måte å samle inn detaljerte opplysninger om folks surfevaner. Google Safe Browsing er foreløpig bare tilgjengelig i USA. Kritiske røster har forøvrig påpekt at denne utvidelsen kan virke mot sin hensikt, ettersom bruk av enkelte webtjenester (som overfører brukerdata ved hjelp av GET) vil føre til at informasjon (f.eks kredittopplysninger) sendes over nettverket (og til Google) i klartekst.

  Navigasjon og organisering

 • How’d I Get Here?
 • En kjær funksjon i MDI-nettlesere som Opera og Firefox er at man kan åpne en lenke i et ny “fane”/”tab”, for på den måten å kunne arbeide med flere dokumenter samtidig, eller eventuelt legge sider i bakgrunnen “på vent”. Et potensielt problem er at det nye vinduet starter med “blanke ark”, hvilket vil si at dersom man lukker vinduet med den originale linken, mister man vinduets historie. Dermed kan man ikke lenger “bla seg bakover” for å finne ut av hvordan det nå var man havnet akkurat “her”. Det hadde vært bedre om “avkom-vinduer” arvet historien til foreldre-vinduene. How d’i get here klarer ikke dette, men den viser oss i det minste hvilken side som førte oss akkurat hit.

 • Tabbrowser Extensions
 • Når utvikleren selv sier at “this extension strongly unrecommended” sier det vel noe om hvor kronglete og uhåndterlig denne er. Men en av idéene bak tar utgangspunkt i noe jeg lenge har ønsket fra Opera: Muligheten til å gruppere sidene man har åpne. Etter litt research viser det seg at også andre ønsker seg dette, Opera-superbruker Non-Troppo foreslo nettoppp dette i fjor. For meg som liker å ha utallige sider åpne hadde det vært en velsignelse å kunne dra og slippe til ulike grupper (fag, bloggrelatert, nyheter, snodigheter), og kunne la de gruppene man ikke hadde bruk for i øyeblikket, få litt velfortjent dvale.

 • Viamatic Foxpose
 • Tab Preview
 • Disse utvidelsene lar deg manøvrere visuelt, ved å vise miniatyrbilder av åpne vinduer. Funksjonalitet jeg lenge har ventet på, ettersom bilder er enklere for minnet å forholde seg til enn ren tekst. Jeg har ikke brukt de lenge nok til å kunne avgjøre nytteverdien, men det kan virke som miniatyrbildene blir for små til å være veldig brukbare. Ellers kunne jeg ønske meg at man i tillegg til denne “horisontale” visualiseringen, kunne få en “vertikal” – altså selve vindushistorien presentert med skjermbilder. How’d I Get Here ville med ett blitt øyensynlig.

  Til slutt: Firefox sine utvidelser er ikke uproblematiske – det blir lett et sammensurium av feil og ulike versjoner og inkompatible funksjoner. Et Opera som kommer som et ferdig og helhetlig produkt er så mye lettere å forholde seg til. Men funksjonaliteten som demonstreres har så mye for seg at at jeg håper at Opera tar notater. Jeg bytter nok ikke til en (for en Operabruker) kaotisk og kronglete nettleser som Firefox uten videre, men fortsetter denne utviklingen, blir det stadig vanskeligere å la være. Firefox-communitet har stjålet nesten rubb og rake av Operas funksjonalitet – nå er det på tide at Opera forsyner seg tilbake med noen rettmessige munnfuller.

  1,613 kommentarer til “Firefox versus Opera re-besøkt”

  1. i1277 - et nummer i rekken Says:

   […] #8221;) er en annen tilnærming. Tillit til vårt eget “trusted network” (jfr. Outfoxed), eller eventuelt tillit til eksperter – Corante Web Hub og Memeorandum er eksempler på sli […]

  2. børge Says:

   En annen kul utvidelse for visuelle tabs er Tab Sidebar som viser thumbnails i en sidebar. Den gir deg også noen flere fine funksjonaliteter.

  3. børge Says:

   Og forresten: Med Duplicate Tab så kan du gjøre det du spurte etter: “Det hadde vært bedre om “avkom-vinduer” arvet historien til foreldre-vinduene”. Bare høyreklikk på en link og velg “Open Link in Duplicated Tab”. Denne utvidelsen lar deg også slå sammen flere vinduer i Firefox dersom du har flere vinduer åpne. Det den da gjør er å overføre alle fanene fra ett av vinduene, med historikk, over til det andre vinduet for deretter å lukke det vinduet som ikke lenger trengs. Ganske praktisk.

   Klar til å skifte over til Firefox ennå..? :P

  4. i1277 Says:

   Neida. For det første sitter Opera i fingrene, og når jeg først har lært meg til å bruke en teknologi effektivt er det vanskelig å endre (er nok derfor jeg fremdeles bruker Nokia 3310 hvis jeg kan velge),

   Dessuten er Opera raskere og bedre til å håntere et stort antall vinduer. Mouse gestures for FF fungerer bare ikke like bra. I tillegg er det endel andre irritasjonsmomenter, blant annet at nye sider har en tendens til å åpnes i nye vinduer i stedet for nye faner. Irriterende, for Jeg trenger aldri nye vinduer (ja, jeg har forsøkt alle innstillinger, uten resultat).

   Og dette med utvidelser er som tidligere nevnt et tveegget sverd. I Opera kommer “paste and go” (så man kan lime inn en URL og søke i ett) innbakt, i Firefox er man nødt til å oppsøke en utvidelse for å få til denne enkle lille tingen.

   Men at det er i Firefox-leiren man er mest innovativ om dagen er det ingen tvil om.

  5. Laserlasse Says:

   “For meg som liker å ha utallige sider åpne hadde det vært en velsignelse å kunne dra og slippe til ulike grupper (fag, bloggrelatert, nyheter, snodigheter), og kunne la de gruppene man ikke hadde bruk for i øyeblikket, få litt velfortjent dvale.”

   Du vet at du har noe som heter bokmerker, ikke sant? De kan du gruppere akkurat slik du ønsker ;)

  6. i1277 Says:

   Det spørs om ikke en midlertidig-mappe kunne gjort susen, ja…Men for meg fungerer bokmerker best på de aller mest brukte sidene, det meste annet blir ute av syne, ute av sinn. Det er også noe lite attraktivt med investeringskostnadene i å arkivere på denne måten (ja, Operas bokmerkehåndtering er kronglete), særlig når man har et såpass beleilig alternativ i å la sidene forbli åpne.

   Disse sidene er jo ment til midlertidig bruk. Samt at oss historisk interesserte setter pris på at vindushistorien bevares. Derfor ønsker jeg en slags bokmerke-buffer eller altså muligheten tl å legge til og fjerne sider fra grupper raskt, pluss gjerne muligheten til å flagge det som skal proriteres. Per i dag bruker jeg del.icio.us til dette.

   Dette kunne (og burde) jeg skrevet en avhandling om, men jeg benytter heller inspirasjonen til å rydde opp blant alle disse ubrukelige sidene.

  7. i1277 Says:

   …og noen timer senere har jeg utnyttet den nyvunnede inspirasjonen til å kvittet meg med nærmere hundre vinduer. Hadde glemt den gode følelsen og samvittigheten man får av en skikkelig rengjøring. Det er jul en gang i året…

  8. Lasse Marøen Says:

   [om Tabpreview] Jeg har ikke brukt de lenge nok til å kunne avgjøre nytteverdien, men det kan virke som miniatyrbildene blir for små til å være veldig brukbare.

   Jeg har brukt denne en stund, og denne har gått inn på min ekstremt korte liste over nødvendige modifiseringer av Firefox. Den er ekstremt praktisk til å orientere seg raskt i et mylder av tabs. Jeg savner noe tilsvarende for taskbaren i Windows.

   …noe jeg lenge har ønsket fra Opera: Muligheten til å gruppere sidene man har åpne.

   Det er her kombinasjonen av vinduer og tabs er genialt. Jeg grupperer like typer dokumenter i ulike tabs i samme vindu, men bruker nye vinduer til andre typer dokumenter.

   Firefox-communitet har stjålet nesten rubb og rake av Operas funksjonalitet

   Jeg vet ikke om det manglet noen fnutter eller en smiley der, men dette hører jeg flere som påstår. Hvorfor tror egentlig Operabrukere at Opera har funnet på all tenkelig programvarefunksjonalitet? Opera har gjort mye bra, men å påstå at de har vært først ute med alt mulig blir bare tåpelig. Spesielt i en periode der Opera tilpasser grensesnittet slik at det likner mer og mer på Safari og Firefox.

   Lys levende forhåndsvisning var forøvrig genialt!

  9. i1277 Says:

   To Lasser i kommentarfeltet på én dag? Nå står ikke Bergen til påske…

   Det mangler litt på selve utførelsen av tab preview – det er vel begrenset hva man kan gjøre med en extension i forhold til å bygge funksjonalitet skikkelig inn i programmet (her kan du se for deg en ertende smiley…) Men jeg merket at jeg savnet den med en gang jeg slo den av.

   Og tab sidebaren til Børge – også den trenger finpuss (utgråingen er stygg/scrollen for treg), men hvilken utrolig hendig sak! Jeg tigger og ber til all verdens nisser om at Opera får inn dette i sidepanelet sitt…

   Når det gjelder hvem som tar fra hvem, så er jeg klar over at Opera ikke har funnet på mouse gestures og MDI på egen hånd. Men det var Opera som først tok denne funksjonaliteten inn i en nettleser. Derfor må være litt sårt for Opera at at Firefox stadig krediteres for all denne innovasjonen. Som tidligere i år da dagbladet.no-redaktøren med stor entusiasme beskrev tabbed browsing som Firefox visstnok var alene om å. At han ikke hadde fått med seg at også Opera gjør dette er symptomatisk for det hele – Firefox lykkes i kampen om nye brukere fordi grensesnittet er så enkelt og ikke alt for ulikt IE, mens Opera skremmer vekk folk med overlesset grensesnitt og en litt for høy terskel.

   Selve utseendet er dessverre et område Opera er mindre heldige med, selv benytter jeg fremdeles stilen og oppsettet som fulgte Opera 6 (eller var det 7?).