i1277 er en stadig mer utdatert blogg med ustødig fokus på informasjon, sosio-tech, grensesnitt og design.

Flere poster på forsiden eller i arkivet.

Mer om i1277

Navnet på faget

Vet ikke om man kan si at kjært fag har mange navn, men dette faget har ihvertfall et langt navn: “Samtidige og historiske
perspektiver på pedagogisk informasjonsteknologi”.

(I denne tråden er innholdet for spesialt interesserte (vås, altså) derfor har jeg gjemt bort resten i en “Extended Entry”)

Jeg har lagt merke til at ingen bruker denne betegnelsen på faget i dagligtalen, ikke at jeg ble spesielt overrasket. Det er vanlig at det etablerer seg en forkortelse eller slengbetegnelse på sånne lange, håpløse navn. I fjor høst tok jeg faget “Interactive Systems: Design and Usability Aspects”. Dette navnet forkortet vi enkelt og greit til “HCI”. Selv hovedfagsstudenter som ikke tok faget skjønte med en gang hva det var snakk om da vi sa “HCI”.

Da blir jo spørsmålet: Hva skal vi forkorte “Samtidige og historiske
perspektiver på pedagogisk informasjonsteknologi” til? SOHPPPI, sier du, halveis på spøk kanskje, og jeg svarer, nei, det klinger ikke godt hos meg, dessuten er det ikke lov med tre like bokstaver etter hverandre.

Jeg merker på meg selv at en løsning på dette problemet er presserende. Hver gang jeg blir konfrontert med noe som gjør at jeg må referere til faget, blir jeg litt fomlete i kjeften.

Hittil har jeg alternert med å si “CSCL” eller bare “352”. Førstnevnte er litt knikig fordi det kan være lett å stokke bokstavene, eller kanskje si “CSCW”, som jo er beslektet men ikke det samme. I tillegg handler vel kurset sikkert om mer enn CSCL, det er bare det at jeg har fått for meg at det er det det går i, og det høres jo litt proft ut. “352” er det alternativet jeg tipper flesteparten vil like. Jeg kan forstå det, men samtidig liker jeg ikke disse tallforkortelsene. Som jeg nevnte tidligere er det ikke alltid lett å navigere rundt i informasjonsjungelen der ute, og disse tallkodene gjør det ikke lettere for en amatematisk stakkar som meg. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har rotet med kodene i konversasjon opp gjennom årene (det ville da også vært ganske sært hvis jeg kunne presentere nøyaktige tall på dette, eller hva).

Nåvel, det går nok ikke så lang tid før et navn har etablert seg og tingene igjen kan gå sin vante gang.

63 kommentarer til “Navnet på faget”

  1. Barbara Says:

    Hei,

    Interesting with names – there is a history behind it and it is tied to the bureaucratic nature of the Norwegian educational system. We wanted a course where we could decide the content based on our current research interests(which hopefully are contemporary issues within the research area :-)) and that this could vary from semester to semester. The only way to do this was to create a generic title that would cover Historical and Contemporary Perspectives. Otherwise we would have to literally create a new course (with a new number and title) each time we wanted a new theme. This meant that it had to be approved by the department’s teaching committee, the department board, the faculty teaching committee, the faculty, the university board….. hopefully you get the idea. In fact, just to change from having an oral to a written exam is a long process. Thus, we tried to be as general as possible.

    So…. this semester it is a CSCL course! This is timely as the next International CSCL course is being arranged by us here in Bergen in June and hopefully some of you taking the course will find the topic interesting enough that you will want to attend the conference (maybe be a student volunteer). This is an excellent opportunity!