i1277 er en stadig mer utdatert blogg med ustødig fokus på informasjon, sosio-tech, grensesnitt og design.

Flere poster på forsiden eller i arkivet.

Mer om i1277

Ta til nettet, infomedia

Turn on the bright lights

Dengang gamle informasjonsvitenskap utvidet arealene fra én til to etasjer i Tornøe-bygget, var det sikkert flere enn meg som funderte over hvilke endringer dette ville medføre for kommunikasjonsstrukturene. Fysisk layout setter betingelser for både informasjonsstrømmer og sosiale mønstre. Siden har informasjonsvitenskap altså slått seg sammen med media, og vi har fått enda større lokaler i selveste SV-bygget. Sjansen for å treffe på veiledere eller andre kjente fjes i gangene er stadig mindre (til lettelse for undermålerne blant oss). Hylland-Eriksen skriver et sted om dersom et institutt med femti studenter trenger én administrativt ansatt, trenger man fire ansatte for hundre studenter. Eller noe i den dur – poenget er at administrasjonskostnadene øker uproporsjonalt i forhold til studentmassen. Når man ikke lenger husker ansikter forsvinner den personlige kontakten, og det blir mye vanskeligere å holde oversikt. For ikke å snakke om å bry seg.

Ved infomedia i dag er antallet studenter nærmere tusen enn hundre, vi har faktisk blitt så store at resepsjonen er nedlagt, den som lurer på noe henvises til en fellesadministrasjon for hele SV-bygget. Til våren vokser vi ytterligere når humanistisk informatikk kommer inn i varmen (de er forøvrig et velkomment tilskudd i familien).

Med et så stort og mangfoldig institutt er det selvfølgelig en utfordring å holde det hele sammen. Blant studentene klages det om manglende samhold og dårlig med faglig engasjement (enkelte mener sågar å se en sammengeng mellom disse problemene). På faglunsjen i april ble instituttleder Gripsrud forespurt om dette, hvorpå han svarte at vi er avhengig av ildsjeler blant studentene. Jovisst, men er ildsjeler noe man har eller noe man får? Vi har allerede et fagutvalg og en “festkomité” (Informatica), men disse kan ikke alene bære ansvaret for faglig forbrøding. Når gangene på instituttet blir for trange trenger vi alternative møteplasser. Og hvor hendig er det ikke da at vi har et helt internett å ta av? Gripsrud hadde nemlig mye fornuftig å komme med på faglunsjen, blant annet foreslo han at studentene kunne starte en publikasjon. Og det er selvfølgelig akkurat det vi bør. Ikke en traust gammeldags papirsak, men et inkluderende magasin på nett. Vi fra informasjonsvitenskap har folk som kan få på plass og vedlikeholde en brukervennlig plattform, de fra media har folk som kan skrive. Ingen av oss har vondt av treningen. Noen stikkord om hvordan jeg ser for meg en sånn nettpublikasjon:

Innhold:

 • Presentasjoner og intervjuer i forbindelse med ansattes forskning og studenters oppgaver. Gi et bilde av hva som rører seg, fagfeltenes aktuelle problemstillinger osv. Spesielt nyttig for yngre studenter på leting etter retning og interesse
 • Omtale av diverse begivenheter ved faget
 • Kunngjøringer. All informasjon har en bolig, og meldinger av typen “menneskerettighetsseminar på fredag” hører ikke hjemme på epost. Instituttet og andre som har noe relevant å by på får slippe til
 • Fagkritikk/debatt
 • “Where are they now” – av og til kan det være greit å høre fra de kloke og gamle og uteksaminerte

Struktur:

 • Bloggformat og blogg-CMS. Selvfølgelig
 • Ryddig og “halvprofesjonell” layout, gjerne ikke altfor ulikt instituttets egne sider. Vi ønsker ikke å skremme vekk de voksne med “gutteroms-photoshopping”
 • Syndikering er en selvfølge. Helst spesifikke kanaler for ulike typer stoff. Gi meg én dag som diktator på Infomedia og jeg avskaffer mail som distribusjonskanal en gang for alle. Spis RSS-føden din, gutt!
 • “Bloggroll” til studenter og andre ved faget som blogger. Vi er sikkert mange(?) men vi er ikke særlig bevisst på hverandres nærvær på nett. Utvikling av faglige nettverk bør oppmuntres
 • Wiki-funksjonalitet? Det bør uansett være enklest mulig å bidra for den som måtte ønske det
 • URL tilknyttet instituttet. navn.infomedia.uib.no

Da gjenstår bare det vanskeligste. Et navn som holder vann.

202 kommentarer til “Ta til nettet, infomedia”

 1. Maren Agdestein Says:

  Heisann! Kikket tilfeldigvis innom bloggen din. Ser du har en veldig god idé på gang. Sjekk ut dette nettstedet: http://silentnoise.no/hoyden/, som visstnok favner programmene nye medier, journalistikk og film og tv. Kanskje vet du om det allerede? Hva vet jeg. Dette er jo integrerte grupper (sikkert, pga størrelsen og undervisningens art), men det er ikke akkurat et minus med en sånn side.

 2. i1277 Says:

  Må si det varmet å se en kommentar igjen. Siden du viser til ser veldig lovende ut, og beviser at det faktisk finnes noen der ute som bryr seg om hva som skjer på instituttet – gledelig. Vi trenger folk med ambisjoner utover bare å skli passivt gjennom årene de bruker her. Jeg ser (stormannsgal som jeg er) for meg et mer ambisiøst prosjekt som favner litt bredere og mer faglig, om man kan si det sånn, men dette kunne jo vært et godt utgangspunkt.

 3. Eirik Says:

  Trivelig å se at noen tenker i samme baner som oss (mevi.info-gjengen). Jeg håper også at det dukker opp en side som du etterspørr, og kan ikke si annet en; “om du skal ha noe gjort, så må du gjøre det selv”, desverre.
  Men det trenger da ikke å stoppe et godt forslag?

  Et poroblem vi sliter litt med i mevi.info er å få folk til å bruke siden. Men små brukergrupper kreves det mye jobbing for å pushe på brukerene.”Spis RSS-føden din, gutt!” -Ikke alltid lett å fore de informasjons-mette. Lurer på å starte en reklamekampanje.. :)

  Men tvi tvi og lykke til. Jeg lover å spise rss’n din.

 4. i1277 Says:

  Det å skaffe brukere handler jo (i tillegg til det å være synlig) om å kunne presentere et relevant og interessant (= nyttig) produkt for målgruppen. Noe som selvfølgelig ikke er gjort i en håndvending – det kreves en betydelig innsats fra frivillige. Men har man først fått folk på kroken og systemet er smart nok satt sammen, går det meste av seg selv. Webens arkitektoniske skjønnhet ligger i hvordan den elegant lar hvem som helst bidra til byggeprosessen, summen av bidrag fra nobodies kan utgjøre viktige byggesteiner. Vi skaper i tillegg til å konsumere. Vi spiser opp, spytter ut, bygger opp, river ned. Ikke minst serverer vi dårlige metaforer. Nettets iboende interaktivitet har fått et stort gjennombrudd med bloggefenomenet – dette bør en publikasjon for et større institutt ved UiB kunne dra nytte av. La de spise kake, men la de bake den selv først. Delfagsstudenter kan gi like verdifulle bidrag som ansatte.

  Nå er jeg jo ikke 100% sikker på om det er interesse for denne typen publikasjon. Det virker som mange her oppe er relativt apatiske i forhold til til instituttet sitt. Som en kompis av meg fra media sa det: “For min del kan de gjerne legge ned hele instituttet når jeg er ferdig”.

  Denne type likegyldighet følger muligens naturlig i kjølvannet av store, utydelige og upersonlige institutt. Man har nok med seg og sitt. Men det betyr ikke at man ikke trenger å drive en smule forebyggende virksomhet, i form av å utvikle institusjoner og nettverk som kan forsterke fellesskap og stimulere interesser. Til å være et institutt med såpass mange kloke hoder er det bemerkelsesverdig lite tenketank over infomedia. Det er riktignok en stund siden jeg tok kurs, men kjenner jeg instituttet rett så foreleses det om filmhistorie og normalformer på akkurat samme måten i dag som for de gjorde for ti år siden. Nå er det altså ingenting galt i å lære bort klassisk kunnskap, men nye tider byr på nye muligheter og uttrykksformer, og det bør et institutt som befatter seg med informasjonsteknologi og media få med seg. Vi skriver 2005, hvor er infomedia på web? Akk, de manglende ambisjoner.

  Store ord, som vanlig er fra denne kanten, tøv og fjas for det meste. enda mer vanlig. Jeg har det nå engang mest i kjeften. Så ble det heller ikke noe av denne fagpublikasjonen Gripsrud i sin tid ga meg idéen om å etablere. Men nå er i hvert fall idéen luftet, og kanskje er det noen unge og spreke der ute som en gang føler seg klare til å ta tak. Imens kan jeg standardunnskyldningen jeg har kunnet bruke de siste årene: Jeg er snart ferdig her uansett.

 5. Maren Agdestein Says:

  Noe sier meg at du ikke har hørt om denne damen? : http://jilltxt.net/ Et lys i instituttets mørke i web-henseende, vel? Når huin kommer innunder instituttet, selvsagt..

 6. i1277 Says:

  Hehe, joda, det er klart jeg har hørt om Jill, det er jo hun som har lært meg alt jeg kan om blogging. Hum. inf. ligger forøvrig lysår foran infomedia på dette området.

 7. Maren Agdestein Says:

  Okidoki. Jeg blir glad av å se på bloggen hennes :) Da har du vel den rette mentor.

 8. oaø Says:

  i1277: Var det opp til meg, ville diktatorjobben vært din!

 9. i1277 Says:

  ;)

 10. Linn Says:

  Men dette må jo vi kunne klare. Jeg er også ‘snart’ ferdig (liksom) på intsituttet…men det er klart en STOR ting jeg har savnet. Jeg har ingen aning om hva som foregår. Har ingen idé hva folk skriver om. Jeg var på en fagpils aften forrige semester som skrev hovedoppgave om…tja det er jeg faktisk litt usikker på…men jeg snakket med han lenge om hvordan Funcom hadde fått penger fra filmfondet. Visste ikke at dette ville være interessant for meg senere så fikk ikke kontakt informasjon osv. Men nå hadde jeg virkelig likt å snakke med han…men hvor finner jeg han? Husker ikke navn…og, vel…etter en øl eller to er ikke hukommelsen helt på plass når det gjelder utseende heller. Jeg vet instituttet prøver med fagseminarer…men syns det er litt dumt at jeg først skal presentere hva jeg driver med (ikke det at jeg vet hva jeg driver med) når det er rett før jeg skal levere inn. Hvis det er andre som har noe å bidra eller kan hjelpe meg med ting har jeg LITE lyst å høre om det en måned før jeg leverer!
  Men (uff…nå er jeg i skrive ned alt jeg tenker modus) når jeg en sjelden gang snakker med folk på instituttet er det en stor usikkerhet ute å går. Få studenter føler de har noe å bidra med. De føler de har ingen ting her å gjøre…er ikke flink nok…skjønner ikke nok…er ikke akademiske nok…og føler de har et uinteressant tema. Jeg kjenner meg selv svært godt igjen i disse tankene og må innrømme det er akkurat der jeg er akkurat nå. Men sannheten er jo ikke slik. Det er ufattelig mye interessant som skjer…og jeg vil vite mer. Men jeg vet dessverre ikke hvordan best å gjøre dette. Forum har jo vi på studentportalen…men er det noen som bruker den? Det verste er jo at det kan godt være en oversikt der ute…men jeg vet ikke om den…om det gjør meg til en komplett idiot eller om systemet er altfor rotete og uoversiktlig…vet jeg ikke.
  Lurer på om det kanskje hadde vært et godt hovedfags tema dette. Med litt støtte fra administrasjonen kanskje?
  Uansett…syns det er herlig at du tar dette opp!!

 11. i1277 Says:

  Greit å få bekreftet at det er andre som kjenner seg igjen i situasjonen. Før eller siden må nok ting endres her oppe. Det blir vel helst siden…

  Burde kanskje startet et “jeg forplikter meg til å starte opp en Infomedia-publikasjon hvis X antall andre vil hjelpe”-løfte på Pledgebank, men foreløpig tror jeg ikke interessen for å bidra er stor nok. Men et gryende Infomedia-bloggnettverk er jo absolutt bedre enn ingenting.

 12. Maren Agdestein Says:

  Infomedia-publikasjon er en strålende idé, Isak! Go for it! Ikke gå for “bedre-enn-ingenting”-løsningen alene, legg til et “foreløpig”.

  Fisk i vei etter interesserte og engasjerte, de finnes :)

 13. Åsmund Says:

  Som dei fleste andre kan eg seie at eg har avgrensa tid å avsjå til det, men eg kan tenke meg å avsjå _litt_ tid. Eg kan:

  * Tilby serverplass, evt. teknisk kompetanse, setje opp eit blogsystem. Ordne domene etc.
  * Bidra med ein artikkel eller to i ein startfase. I og med at eg ikkje er nokon mediemann kan eg ikkje garantere for kvaliteten, men innsatsen blir desto høgare :-). Det er uansett viktig å ha _litt_ stoff å tilby FØR publikasjonen “annonserast”.

  OK, _din_ tur å seie kva du kan gjere.

 14. Siv Hansen Says:

  Vet ikke hva jeg kan bidra med, men jeg vil iallfall være med.. Er du koordinator?

 15. i1277 Says:

  Jeg er vel en slags koordinator ja. (Hvilket kan forklare prosjektets manglende velkoordinerthet…)

  Min rolle er å ta initiativ, rekruttere interesserte, stable på plass en dugelig modell for struktur og innhold. Få skuta på rett kjøl kan man si. For så å flykte i panikk, helst før den synker.

  Vi trenger absolutt folk som kan bidra. Det er spesielt behov for folk som kan levere stoff, samt komme opp med idéer.

 16. i1277 - et nummer i rekken Says:

  […] kal lede oss til drømmesamfunnet. Nok om det, og over til vårt eget institutt, og mitt skarve initiativ hva fagpublikasjon angår. De aller fleste her oppe vil nok være enige om at denne […]

 17. i1277 - et nummer i rekken Says:

  […] i nei til Nettavisen »

  Redaksjon søkes

  Reaksjonene på planene om å starte en Infomedia-publikasjon gir ikke noe endelig svar på hvorvidt dette lar seg gj […]