i1277 er en stadig mer utdatert blogg med ustødig fokus på informasjon, sosio-tech, grensesnitt og design.

Flere poster på forsiden eller i arkivet.

Mer om i1277

Hva skal barnet hete?

Teknomedia spør om noen skjønner RSS, og sikter til den klossete terminologien vi har til rådighet når vi skal lære folket om syndikeringens syndefulle smørgåsbord. Til dags dato har vi nemlig ikke kommet opp med noe godt ord for feeds.

For noen år siden holdt web-punditeuse Amy Gahran en konkurranse der formålet var å finne et nytt og bedre ord for RSS. Hun skjønte det resten av teknologene ikke var i stand til å se (jamfør forrige innlegg): Kryptiske akronymer skremmer brukerne og er ødeleggende for teknologier som befinner seg i en startfase.

Det de tydeligvis ikke tenkte på dengang er at RSS kun er ett av flere konkurrerende formater for syndikering (i manges øyne sågar et utdatert format). Å kalle opp et verktøy etter en flyktig standard er selvfølgelig like meningsløst som å kalle alle dagligvarebutikker for Rema eller alle papirlommetørkler for Kleenex.

<harmdirrende sidespor>

Vanlige mennesker burde selvfølgelig slippe å forholde seg til tekniske standarder som RSS og Atom. Når man har har valgt å abonnere på noe, er resten av prosessen leverandøren sin jobb. Som BT-abonnent slipper jeg å legge meg opp i hva slags traller budene bruker, eller hvilken rute de tar, eller hva budet heter. Informasjonsteknologien er dessverre ikke moden nok til at nettbrukere kan forvente tilsvarende komfortnivå, men de som bygger weben bør i det minste forsøke å lette brukerens byrde mest mulig. For hver gang en vanlig bruker tvinges under panseret, har teknologien sviktet.

For noen år siden var jeg på en fagpresentasjon der et eller annet verktøy ble presentert, jeg tror det handlet om å gjøre avanserte spørringer uten SQL. En av professorene våre reagerte med foferdelse: “Men sånne snarveier er jo juks. Man må kunne håndtverket!” En holdning som tyder på hukommelsestap når det gjelder hva informasjonsvitenskap egentlig handler om. Vi driver ikke med teknikk for teknikkens skyld. Det er en grunn til at vi læres opp i Java, og ikke i assemblerspråk.

</sidespor>

OK, tilbake til navneproblemet. Allerede for et par år siden ble dette diskutert på Huftis’ blogg, men selv der var man i liten grad inne på at det ikke er RSS vi trenger et ord for, men feeds.

De engelskspråklige har altså “feeds”, et greit og standarduavhengig ord. Svenskene har på sin side adoptert “flöden”. Men hva skal vi kalle det?

130 kommentarer til “Hva skal barnet hete?”

 1. Hans Says:

  Dette er et vanskelig spørsmål som jeg gjerne skulle hatt et svar på. For dem som har brukt RSS en stund, er en lenke som sier «RSS-feeds» på mange måter greit nok – også på norske nettsteder og blogger. Men for alle andre som kunne hatt glede av RSS hvis de hadde skjønt hva det går ut på, bør det være mulig å lage et godt, norsk uttrykk. «Abonner på nyhetskanaler» tror jeg at jeg har sett, så «Nyhetskanaler» kan muligens være en kandidat. «Autooppdateringer»? Hm. Vanskelig. Ingen gode forslag. Beklager.

 2. i1277 - et nummer i rekken Says:

  […] l folket: Brukerne får servert et lett fordøyelig og gjenkjennelig ikon, og de slipper å måtte forholde seg til ulike standarder, forvirrende versjoner og misvisende rektangler. Gode tin […]

 3. Audun Says:

  Søkt litt rundt på nettet og funnet flere mer eller mindre bra alternativer:

  Nyhetsstrøm/-kanal
  Oppdateringsstrøm/-kanal
  Publiseringsavtale
  Abonnementsstrøm/-kanal

  Den siste er kanskje den jeg liker best. Den sier både noe om hva det er og hva den skal gjøre.

 4. fosseng.info » Blog Archive » RSS-nyhetsstrømmer forklart på godt norsk Says:

  […] Diskusjonen om at RSS-begrepet i seg selv hindrer økt bruk og forståelse, er egentlig gammelt nytt. Likevel er diskusjonen og problemstillingen fremdeles aktuell, uten at jeg kan se at vi egentlig er kommet nærmere et mål om økt RSS-bruk. […]