i1277 er en stadig mer utdatert blogg med ustødig fokus på informasjon, sosio-tech, grensesnitt og design.

Flere poster på forsiden eller i arkivet.

Mer om i1277

Nytt norsk nettfilter

Jeg har tidligere snakket endel om behovet for filtrering av webinnhold. Depesjer er et nytt initiativ som søker å gjøre med den norske mediavirkeligheten som N24 gjør med Nettavisen – “støy” om sport, krim og kjendiser skrelles vekk til fordel for mer intellektuelt utfordrende saker. En utmerket idé. Noen kommentarer basert på førsteinntrykket:

 • Selv om fokuset er på kommentarstoff, inkluderes kun saker fra tradisjonelle nyhetskilder, hvilket sier noe om at bloggers stadig skrantende status (hovedmannen bak prosjektet er forøvrig selv en blogger).
 • Det tilbys bare én feed (så snart de legger til feeds per kategori bør dette bli et selvsagt tilskudd til leselisten).
 • I pressemeldingen påstår de å ha et “anemisk utseende”, med det mener de nok at de har en nøktern og enkel stil. Jeg vet ikke – sakene er pepret med linker og grafiske elementer, og all reklamen bidrar til rot. Dersom hensikten å unngå støy også på det visuelle plan, har man litt å jobbe med.
 • Undercurrent tar opp problemet med relevans versus kronologi som kriterie for å organisere stoff, hos Depesjer er det visst kronologi som gjelder.

Et noe ubehagelig navn og et litt trist, utdatert design til tross – dette et utmerket tiltak som initiativtakerne fortjener honnør for. (Jeg har postet ytterligere kommentarer i bloggen til redaktør Petterson).

1,482 kommentarer til “Nytt norsk nettfilter”

 1. Jarle Petterson Says:

  Jeg deler dine innsigelser 100 prosent. Det har vært mange stokker og steiner involvert i lanseringen av Depesjer, som for øvrig er basert på et alt eksisterende, men modifisert WordPress-tema.

  Vi legger opp til å fjerne den skjemmende grafikken tilknyttet enkeltpostene på fronten, som heller ikke skal være utstyrt med bylines, naturligvis.

  Det du skriver om bloggere og kommentarstoff, er selvfølgelig et tankekors – og et litt vanskelig tema, syns jeg. Som du selv skriver, er bloggers status ofte – med slett ikke alltid – skranten. Man kan spekulere i årsakene, men jeg har en høyst privat teori. “Institusjonelle” synsere og samfunnsaktører stilles til ansvar for sine ytringer, på en helt annen måte enn bloggere. Det forplikter, og fungerer også som tilnærmet garanti for edruelighet. Når det er sagt, fins det jo unntak i bloggebyen også. Jeg anser for eksempel deg som et (jeg legger dis’ingen på hylla når jeg har Depesjer-hatten på). Vi får sette oss ned og lage en intern linksamling over blogger det er verdt å holde øye med – med referering for øye (nochmal).

  Da pressemeldingen ble skrevet, var ikke reklamen kommet på plass, og forsiden var slett ikke så ulik forbildet, men den er dessverre et nødvendig onde, reklamen. For det første går vedlikehold av nettstedet på bekostning av annet inntektsdrivende arbeid, men kanskje viktigere er ambisjonen om å tiltrekke oss “stjerneskribenter”, som i visse tilfeller honoreres. Siden jeg ikke er overdrevent lysten på å bekoste gildet av egen lomme, og betaltjenester heller ikke frister synderlig, har vi landet på annonsemodellen. Et onde, ja visst, men det minste av dem, har vi kommet til. En annonsefri versjon etter Salon.com-modell, kunne kanskje være noe?

  Kategorispesifikke feeds har jeg grunnet på en liten stund selv. Vi får se om vi kan få mekket til noe, men jeg mistenker at det involverer noe egenutvikling.

  Jeg har arbeidet med mange forskjellige proff-CMS’er, som har relevansprioritering som selvsagt opsjon. Ikke bare opsjon, forresten; det er standarden. Så ikke i WordPress, som vi for tiden benytter, dessverre. Skjønt dessverre og dessverre, fru Blom: Kronologien bidrar også til å styrke inntrykket av å følge nyhetsdøgnets progresjon, snarere enn å holde på egendefinerte prioriteringer. Et lite dilemma der, men helt overkommelig når man mangler opsjoner.

  Jeg deler kanskje ikke fornemmelsen av ubehag ved navnet. Kanskje fordi jeg alltid selv har anvendt det, som betegnelse på just ilmeldinger, korrespondentrapporter og sådant mer. Assosiasjoner til et knippe musiserende engelskmenn bidrar heller ikke til det helt store ubehaget her i gård. Men du vet hvordan det er; det meste blir subjektivt i slike sammenhenger. Designen er bevisst utdatert (jeg frydet meg forresten barnlig da reklamebyråetg DDB Needham for noen år siden vampet opp nettsidene sine, til et dugelig retro-uttrykk, med animerte giffer en masse, røde hyperlenker og hårete web counters på flaskegrønn bakgrunn – alt i beste 1994-stil), av den enkle grunn at staffasje ikke skal gå på bekostning av substans (og så har vi jo hensynet til forbildet igjen, da…). På utgivers egne sider har jeg lagt opp til et noe annet uttrykk, som rimelig er.

  Tusen takk for innspillene! Som du vil se i løpet av de nærmeste dagene, vil inntil flere av dem settes ut i livet, bit for bit. Vi har flere endringer og tilføyelser i ermet, men vi var nok litt i overkant lanseringskåte.

  Tusen takk også, for spennende lesning, sånn i det daglige. Du skal ikke bli for overrasket om du brått figurerer i kommentarspalten vår – om du nå ikke har for sterke innvendinger dertil, selvfølgelig.

  Ha en på alle måter fremifrå helg!

 2. i1277 Says:

  Etter litt research viser det seg at kategorispesifikke feeds er der allerede. Adressen http://depesjer.no/?cat=2&feed=rss gir en feed for poster i kultur-kategorien (og tilsvarende for de andre kategoriene). Problemet er at alle disse feedene har samme tittel, så man ikke kan se forskjell på de i en feedleser. Men det finnes visst en løsning på det også.

  Siden dere først er i startfasen vil jeg forøvrig anbefale å bruke WordPress sin innebygde mulighet for meningsbærende URLer, det gjør det ryddigere for leseren og lettere for administrator. Det singler litt i glass siden jeg ikke bruker dette selv, men sjekk dette eksempelet på strukturen.

  Angående reklamebyråer som lefler med 90-tallsestetikk, jeg skrev engang om New Deal som gjorde det samme, sidene er selvfølgelig borte nå, men Internet Archive bevarer delvis minnene.

  Håper og tror dere etter hvert får spredt ordet skikkelig, dette prosjektet fortjener masse oppmerksomhet.