i1277 er en stadig mer utdatert blogg med ustødig fokus på informasjon, sosio-tech, grensesnitt og design.

Flere poster på forsiden eller i arkivet.

Mer om i1277

99 luftslott

Bergens Tidende hadde tidligere i år en fornøyelig artikkel (som ikke finnes på nett) der et panel uttalte seg om bergenske luftslott. Prosjekter som fjellvåkskulpturer på Ulriken og skyskrapere på Bryggen vakte munterhet i forsamlingen, men da spørsmålet om vår tids viktige bidrag til bybildet kom opp ble det stille. Betegnende stille, for spennende bygg fra nyere tid er nærmest ikke-eksisterende. Det sier noe når standardeksempelet er Grieghallen, en snart 30 år gammel rustholk hvis enorme betongklump på taket gir Bygarasjen kamp i den prestisjetunge konkurransen “styggeste struktur synlig fra Fløyen“.

At Bergen er såpass flott kan vi først og fremst takke diverse isbreer og forfedre for. Vår egen tids viktigste bidrag til bybildet er ikke hussnekring, men vedlikehold og opprustning av plasser, torg og smågater. Måten kommunen har forskjønnet deler av byen med brostein, trapper og smijernsgjerder er imponerende, og sannsynligvis et uttrykk for en økt bevisstgjøring på behovet av trivelige og harmoniske omgivelser.

Men den nyere arkitekturen har altså skuffende lite å på by på. Det er ikke nødvendigvis stygt, men det er anonymt og sjelløst og kjedelig. Vi kan koden nå – gul murstein, små verandaer bak gitter, vinduer brutt opp av hvite plastikkaktige sprosser, og nederst en høy åpning med bæresøyler. Og apropos disse: Den som har vært i Bologna har mest sannsynlig latt seg imponere over arkadene som overalt binder sammen hus og gate. Disse ble bygget ut fra sosiale hensyn – her skulle det møtes og samtales uten sjenanse fra regn eller stekende sol. Om bergensarkitektene arbeider ut fra denne type sosiale omtanke er usikkert, men resultatet er uansettl ikke særlig imponerende.

Og disse luftslottene? De fleste av dem skal vi selvfølgelig prise oss lykkelig for at vi slapp. Men kanskje er den manglende realiseringen av mer ambisiøse prosjekter karakteristisk for en by som sender nesten alle sine nyutdannede østover og som kan se ut til å tape terreng til mer dynamiske byer som Stavanger.

Planene er der riktignok ennå. I helgen kunne vi lese om Lungegårdshøyden, et spennende prosjekt med ambisjoner om å ta en død del av byen tilbake. Kunsthøgskolens friske planer ser faktisk ut til å bli noe av, Snøhettas utkast til ny skole ser riktig så spenstig ut.

Og lever vi lenge nok kan det jo være at vi får oppleve bybanen og nye Brann Stadion også.

Comments are closed.