i1277 er en stadig mer utdatert blogg med ustødig fokus på informasjon, sosio-tech, grensesnitt og design.

Flere poster på forsiden eller i arkivet.

Mer om i1277

Utestemme fra Opera

Opera og Mozilla har en ytterst hendig funksjon: Det at man kan bruke adressefeltet som søkefelt. Adressefeltet har god plass, og det føles gjerne litt raskere og bedre i bruk enn det vesle søkefeltet ved siden av. Men det at jeg…

 • bytter mellom å bruke søkefelt og adressefelt til søk
 • bytter mellom ulike nettlesere (ingen Opera på jobb)
 • rett og slett taster feil

…gjør at jeg stundom ikke har den rette syntaksen: Jeg får ikke med den lille g-en foran søketermen som skal angi til Opera at hei herr Opera, dette er et Google-søk på “steak and cheese” og ikke et forsøk på å gå til webressursen “steak and cheese”.

Siden jeg er relativt feilbarlig hender dette gjerne flere ganger om dagen, hvorpå Opera serverer meg følgende feilmelding (dog litt større enn gjengitt her):

Hver gang dette skjer tappes en irritert dråpe over i et beger som kanskje, bare kanskje en gang renner over og skyller meg i retning av Firefox eller Safari.

Men hva er dette for flisespikkende tøv? Hvorfor er denne feilmeldingen problematisk?

Jo nå skal du høre.

 • Jeg forsinkes i aktiviteten jeg holder på med: utføre et søk
 • Jeg må skrive inn søketeksten en gang til, ettersom alt som er skrevet i URL-feltet byttes ut til fordel for en feilkode.
 • Bruken av utropstegn, store røde røde bokstaver og ord som “illegal” og “invalid” setter en alarmerende, nærmest klandrende tone. Som lojal bruker foretrekker jeg å tiltales på en høflig måte.

Og hey Opera, brukerne deres kjenner nettet godt nok til å vite hvordan en webadresse er utformet. Det bør derfor være åpenbart at en gjeng skrifttegn adskilt med to mellomrom (“steak and cheese”) er ment som en søkestreng og ikke en adresse. Slutt å lage ståhei for ingenting, bare send meg til Google.

Jeg krever ikke mer av en nettleser enn a) kjærlighet til detaljene og b) omtenksomhet for brukeren. Brukervennlighet i ordets ulike betydninger altså. Over et tiår etter nettleserens fødsel er det fremdeles ingen som klarer å levere dette.

(Og jada, etter denne posten lover jeg å ta en liten pause fra føljetongen “i1277 syter om software”…)

1,491 kommentarer til “Utestemme fra Opera”

 1. børge Says:

  I Fx vil jeg si at det er helt unødvendig å bruke adressefeltet som søkemotor. Dette fordi det er like enkelt å gå til søkefeltet som til adressefeltet: Trykk Ctrl+K istedenfor Ctrl+L og du er i søkefeltet istedenfor adressefeltet. Men det er klart at hvis du vet at du skal til første søkeresultat så er det enklere å bruke adressefeltet siden den sender deg dit direkte uten at du trenger å klikke på det.

 2. sjukheit Says:

  Å skrive g framfor er naudsynt av fleire grunnar. For det fyrste så har opera ingen måte å vite om du vil søke etter “norge” eller om du vil inn på sida “norge.no” dersom du berre skriver “norge” i adresselinja. For det andre tillet det utallige mange andre søk i tillegg til google. Eg har til dømes lagt inn “tlf” for telefonkatalogen, “kart” for adresser og “ord” for ordboksoppslag.

  Ei alternativ lausing kunne vore å behaldt nøkkelorda framfor, men i staden brukt google sin “beint fram”-funksjon på søkestrengar slik som firefox gjer (meiner eg å hugse). Kanskje noko for Opera 10?

 3. i1277 Says:

  Vil jeg av en eller annen grunn inn på norge.no, så skriver jeg “norge.no”. Bruker jeg siden ofte nok, legger jeg kanskje inn et bokmerkealias: f.eks “norge”, eller “no”.

  (Å bare skrive “norge” og la opera gjette seg fram tar lengre tid, og dersom man bare skriver “norge”, hvordan skulle Opera skille mellom norge.no og norge.com? Man kan endre foretrukken rekkefølge, men neste gang er det gjerne mer sannsynlig at jeg vil til en .com-side.)

  Og jo, det er nyttig å bruke søkealiasfunksjonen til annet enn Google – her er “oo” ordnett.no, “wiki” wikipedia osv. Helt vanlige Google-søk brukes imidlertid såpass ofte (50-100 ganger per dag?) at å fortelle Opera at dette er et Google-søk burde være unødvendig.

 4. sveino Says:

  >Og jada, etter denne posten lover jeg å ta >en liten pause fra føljetongen “i1277 syter >om software”…

  Nei for all del, ikkje gjer det. Køyr på!

 5. i1277 Says:

  Det skal nok bli en råd med det etter hvert, selv om Opera fra og med versjon 9.20 faktisk har tatt ansvar og endret adressefelt-søkeoppførselen til noe mer fornuftig. Takk, Opera!