i1277 er en stadig mer utdatert blogg med ustødig fokus på informasjon, sosio-tech, grensesnitt og design.

Flere poster på forsiden eller i arkivet.

Mer om i1277

Utestemme fra Opera

Opera og Mozilla har en ytterst hendig funksjon: Det at man kan bruke adressefeltet som søkefelt. Adressefeltet har god plass, og det føles gjerne litt raskere og bedre i bruk enn det vesle søkefeltet ved siden av. Men det at jeg…

 • bytter mellom å bruke søkefelt og adressefelt til søk
 • bytter mellom ulike nettlesere (ingen Opera på jobb)
 • rett og slett taster feil

…gjør at jeg stundom ikke har den rette syntaksen: Jeg får ikke med den lille g-en foran søketermen som skal angi til Opera at hei herr Opera, dette er et Google-søk på “steak and cheese” og ikke et forsøk på å gå til webressursen “steak and cheese”.

Siden jeg er relativt feilbarlig hender dette gjerne flere ganger om dagen, hvorpå Opera serverer meg følgende feilmelding (dog litt større enn gjengitt her):

Hver gang dette skjer tappes en irritert dråpe over i et beger som kanskje, bare kanskje en gang renner over og skyller meg i retning av Firefox eller Safari.

Men hva er dette for flisespikkende tøv? Hvorfor er denne feilmeldingen problematisk?

Jo nå skal du høre.

 • Jeg forsinkes i aktiviteten jeg holder på med: utføre et søk
 • Jeg må skrive inn søketeksten en gang til, ettersom alt som er skrevet i URL-feltet byttes ut til fordel for en feilkode.
 • Bruken av utropstegn, store røde røde bokstaver og ord som “illegal” og “invalid” setter en alarmerende, nærmest klandrende tone. Som lojal bruker foretrekker jeg å tiltales på en høflig måte.

Og hey Opera, brukerne deres kjenner nettet godt nok til å vite hvordan en webadresse er utformet. Det bør derfor være åpenbart at en gjeng skrifttegn adskilt med to mellomrom (“steak and cheese”) er ment som en søkestreng og ikke en adresse. Slutt å lage ståhei for ingenting, bare send meg til Google.

Jeg krever ikke mer av en nettleser enn a) kjærlighet til detaljene og b) omtenksomhet for brukeren. Brukervennlighet i ordets ulike betydninger altså. Over et tiår etter nettleserens fødsel er det fremdeles ingen som klarer å levere dette.

(Og jada, etter denne posten lover jeg å ta en liten pause fra føljetongen “i1277 syter om software”…)

16 kommentarer til “Utestemme fra Opera”

 1. børge Says:

  I Fx vil jeg si at det er helt unødvendig å bruke adressefeltet som søkemotor. Dette fordi det er like enkelt å gå til søkefeltet som til adressefeltet: Trykk Ctrl+K istedenfor Ctrl+L og du er i søkefeltet istedenfor adressefeltet. Men det er klart at hvis du vet at du skal til første søkeresultat så er det enklere å bruke adressefeltet siden den sender deg dit direkte uten at du trenger å klikke på det.

 2. sjukheit Says:

  Å skrive g framfor er naudsynt av fleire grunnar. For det fyrste så har opera ingen måte å vite om du vil søke etter “norge” eller om du vil inn på sida “norge.no” dersom du berre skriver “norge” i adresselinja. For det andre tillet det utallige mange andre søk i tillegg til google. Eg har til dømes lagt inn “tlf” for telefonkatalogen, “kart” for adresser og “ord” for ordboksoppslag.

  Ei alternativ lausing kunne vore å behaldt nøkkelorda framfor, men i staden brukt google sin “beint fram”-funksjon på søkestrengar slik som firefox gjer (meiner eg å hugse). Kanskje noko for Opera 10?

 3. i1277 Says:

  Vil jeg av en eller annen grunn inn på norge.no, så skriver jeg “norge.no”. Bruker jeg siden ofte nok, legger jeg kanskje inn et bokmerkealias: f.eks “norge”, eller “no”.

  (Å bare skrive “norge” og la opera gjette seg fram tar lengre tid, og dersom man bare skriver “norge”, hvordan skulle Opera skille mellom norge.no og norge.com? Man kan endre foretrukken rekkefølge, men neste gang er det gjerne mer sannsynlig at jeg vil til en .com-side.)

  Og jo, det er nyttig å bruke søkealiasfunksjonen til annet enn Google – her er “oo” ordnett.no, “wiki” wikipedia osv. Helt vanlige Google-søk brukes imidlertid såpass ofte (50-100 ganger per dag?) at å fortelle Opera at dette er et Google-søk burde være unødvendig.

 4. sveino Says:

  >Og jada, etter denne posten lover jeg å ta >en liten pause fra føljetongen “i1277 syter >om software”…

  Nei for all del, ikkje gjer det. Køyr på!

 5. i1277 Says:

  Det skal nok bli en råd med det etter hvert, selv om Opera fra og med versjon 9.20 faktisk har tatt ansvar og endret adressefelt-søkeoppførselen til noe mer fornuftig. Takk, Opera!

 6. adidas gazelle Says:

  Needed to write you that little remark so as to say thanks a lot once again with your unique information you’ve documented in this article. This has been quite pretty open-handed with you to convey extensively all that many individuals could possibly have sold as an e book in making some money for their own end, specifically considering the fact that you could have tried it if you ever decided. These concepts in addition acted to become a fantastic way to recognize that the rest have similar desire just as my own to see significantly more in regard to this matter. I believe there are lots of more enjoyable moments up front for people who looked at your site.

 7. supreme clothing Says:

  I wish to express appreciation to the writer for bailing me out of this dilemma. After browsing throughout the the web and coming across recommendations that were not beneficial, I assumed my life was well over. Living minus the approaches to the issues you’ve fixed by means of this posting is a critical case, and those that would have negatively damaged my career if I had not discovered your web page. Your training and kindness in dealing with a lot of stuff was helpful. I’m not sure what I would’ve done if I had not discovered such a solution like this. It’s possible to at this moment look ahead to my future. Thank you very much for your reliable and result oriented guide. I will not be reluctant to endorse your blog post to any person who needs to have guidance about this matter.

 8. louboutin Says:

  A lot of thanks for each of your hard work on this blog. Kate loves conducting investigation and it’s really easy to understand why. Most people hear all of the powerful tactic you produce functional steps via the web blog and even increase contribution from some other people on this topic and our girl has been understanding a lot. Take pleasure in the remaining portion of the new year. You’re the one conducting a really great job.

 9. nike react Says:

  I actually wanted to construct a brief message to thank you for some of the wonderful techniques you are writing at this website. My extended internet lookup has now been paid with professional information to write about with my relatives. I would say that we visitors actually are unquestionably endowed to dwell in a great network with many awesome people with good solutions. I feel somewhat lucky to have come across the site and look forward to so many more awesome times reading here. Thanks a lot again for all the details.

 10. kyrie 6 shoes Says:

  I am only commenting to make you be aware of what a nice discovery my wife’s girl found reading yuor web blog. She mastered some issues, which include what it is like to possess a wonderful coaching style to have the rest clearly fully understand specified impossible matters. You actually surpassed people’s expected results. Many thanks for offering those priceless, trustworthy, explanatory not to mention easy guidance on this topic to Kate.

 11. supreme Says:

  I not to mention my guys were found to be going through the great advice located on the website and so immediately got a horrible suspicion I had not expressed respect to the web blog owner for those techniques. The young men came for this reason passionate to read them and have honestly been taking pleasure in those things. Thanks for really being considerably helpful and then for choosing varieties of smart themes most people are really needing to know about. Our own honest regret for not expressing gratitude to earlier.

 12. russell westbrook shoes Says:

  Thanks so much for giving everyone an exceptionally special opportunity to read in detail from this blog. It’s usually very cool plus full of a great time for me and my office co-workers to search your web site nearly thrice in a week to find out the fresh things you have got. And definitely, I am also at all times satisfied considering the astounding creative concepts you serve. Some 3 facts in this posting are without a doubt the very best I have had.

 13. bape hoodie Says:

  I must get across my love for your kindness for persons that really need guidance on this particular concept. Your special dedication to passing the message all around became exceptionally insightful and have empowered regular people much like me to achieve their desired goals. Your new informative recommendations signifies this much a person like me and substantially more to my office colleagues. Many thanks; from everyone of us.

 14. goyard handbags Says:

  I needed to compose you this bit of observation so as to thank you so much again on the fantastic concepts you’ve featured at this time. It was simply pretty open-handed of people like you to present unhampered precisely what a few people could have offered for sale for an ebook to help with making some bucks on their own, most importantly seeing that you might have tried it if you ever desired. The advice additionally acted like the fantastic way to be sure that the rest have the identical fervor like mine to see more in respect of this problem. I know there are lots of more pleasant times up front for individuals that view your blog post.

 15. balenciaga Says:

  I enjoy you because of each of your efforts on this web page. Debby take interest in managing research and it’s really obvious why. We all learn all about the dynamic method you produce both useful and interesting tactics by means of your web blog and as well welcome response from the others about this idea and my daughter is certainly becoming educated a great deal. Have fun with the rest of the year. You’re doing a fabulous job.

 16. supreme hoodie Says:

  I wanted to draft you the tiny observation to be able to say thank you over again with your unique thoughts you’ve contributed at this time. It is simply unbelievably open-handed with people like you to present freely all that a lot of folks might have sold for an e book to get some bucks for their own end, even more so since you could possibly have tried it in case you decided. The tips additionally acted like a fantastic way to fully grasp other individuals have similar passion just like my personal own to figure out way more with respect to this problem. I am sure there are many more enjoyable instances ahead for folks who take a look at your site.

Kommenter innlegget

Mailadresser forblir en hemmelighet. Forsyn deg gjerne av grunnleggende HTML. Det du skriver forhåndsvises under kommentarboksen.