i1277 er en stadig mer utdatert blogg med ustødig fokus på informasjon, sosio-tech, grensesnitt og design.

Flere poster på forsiden eller i arkivet.

Mer om i1277

Quiz

Alle som leser blogger og andre diskusjonsfora på nettet kan se at deltakerne – formodentlig for en stor del voksne – rølper i vei på en måte de aldri ville gjort under fullt navn eller ansikt til ansikt. Vi har langt igjen før sivilisasjonen har nådd internett. . . .

Mon tro hvem står bak dette utsagnet? Er det…

 • a) En gryende tenårings snusfornuftige bidrag til “Si ;D” i Aftenposten
 • b) En eldre herre som ikke liker barn fordi de kan finne på å ringe på og stikke av
 • c) Bergens Tidende på lederplass

Med fare for å røpe for mye: Vi har nok et stykke igjen før de gamle mediene forstår noe særlig av nettet.

38 kommentarer til “Quiz”

 1. laserlasse Says:

  Tja..

  Vedkommende som skrev det har jo strengt tatt et poeng. Dagbladet hadde nettopp en sak angående ‘Forfatterforeningen og serieforfattere’ der “Medlem nummer 236” kommenterte. Kommentaren var velskrevet og innholdsrik, men inneholdt blant annet et direkte referat fra en telefonsamtale med en av dagbladets journalister, som ikke stilte journalisten og dagbladet i et udelt positivt lys.

  Sannsynligvis var innlegget ‘sant’, telefonsamtalen ekte og innleggets opphavsmann medlem i forfatterforeningen. Men det kan vi ikke vite. Det kan like gjerne ha vært meg som skrev innlegget, diktet opp en samtale og signerte med “Medlem 236”.

  Betyr det egentlig noe særlig? Spiller det egentlig noen rolle? Det kan vel diskuteres.

  Jeg mener uansett at når folk har noe å si, spesielt om andre folk, så får man stå frem med sine meninger. Eller holde kjeft. Meningsfylt innhold drukner i gjødsel, hat, flammer, trolling, spamming og generell regurgitert urin.

  Nå snakker jeg naturligvis om den type kommentarer og diskusjoner som foregår på offentlige forum av typen ‘Kommenter dagbladet artikler’, skrevet i et relativt fritt samfunn likt det vi lever i. Selvfølgelig.

  Poenget er at ‘vi’ har et stykke igjen før ‘vi’ forstår noe av nettet.

 2. i1277 Says:

  Vel, “vi” som tilbringer en del tid her forstår i hvert fall en god del mer enn vedkommende som forfattet denne lederen.

  Å fremstille nettet som en usivilisert og ubrukelig jungel av søppel er kunnskapsløst, det gir ikke noe sannferdig bilde av hva nettet egentlig kan by på/hva det betyr for folk. Det eneste det er egnet til er å bekrefte holdningene til dem som ikke kjenner til nettet annet enn gjennom de aller vanligste sidene og diverse skremselshistorier de har lest. Den anonyme skribenten generaliserer tydeligvis fra enkelte i Dagbladet-type forum til alle “deltakere” i “blogger og andre diskusjonsfora”. Jeg mistenker at det han eller hun her egentlig mener er “alt av innhold vanlige brukere legger ut på nett”. Hvilket er folkefiendtlig og arrogant.

  Vedkommende som skrev lederen har kanskje et poeng, men det er et poeng av typen “det er vel og bra med disse innvandrerne, men må de spise så mye hvitløk?” Altså et utsagn som ville passet greit inn i nettopp de søplete typene diskusjonsfora man nok har ment å angripe, men som ikke gjør seg på lederplass der man enten bør komme med noe kunnskapsrikt og nyansert – eller holde kjeft.

  Se forresten også diskusjonen om leserdebatter på nettet på Underskog (krever innlogging).

 3. laserlasse Says:

  Er i bunn og grunn helt enig med deg – det jeg skrev var for det meste et hjertesukk over det utrolig lave nivået i innleggene og debattene på sider som dagbladet.

  Anonymiteten som denne type fora tillater har en tendens til å trekke frem alskens dritt fra enkeltindividers dypeste avgrunner. Jeg tror nok at den kritikken du retter mot “de gamle mediene” også i stor grad kan rettes mot “vanlige folk” (finnes det?) som ikke er vant til å blogger (og dets like). Selv om “alle” blogger eller kommenterer for tiden, regner jeg med at det er ganske mange mennesker som faktisk ikke har annen erfaring med interaktive medier enn Dagbladets kommentarsider, gjerne kombinert med en SMS kommentar til Tabloid. Det er uansett noe frustrerende å få relativt oppegående debatter bombet i stykker av 100 poster med “Morra di!” og “Fy faen, hold de rasistiske/inngrodde/latterlige/ubrukelige meningene for deg selv, din jævla FRP/SV/NAZI/KOMMUNST” (Stryk det som ikke passer).

  Ellers har du et godt poeng i forhold til hvor unyansert lederen er.

 4. Bandbredd.Se » GURUpalooza, (dsl flatrate) We Got Off Light Says:

  […] QuizAlle som leser blogger og andre diskusjonsfora p nettet kan se at deltakerne formodentlig for en… […]

 5. Hubertfloal Says:

  Hi Look what we have for you! an amazingoffering
  Are you in?

  https://drive.google.com/file/d/1-qlS-7ntFC7FEWidMphWV-N4vV7MGhE_/preview

 6. BarryAbsek Says:

  What we take here is , harmoniousrun down up due to the incident that trafficking
  Upright click on the connection discount to remould

  https://drive.google.com/file/d/1Stgs864zi6ubII9ek_SLI0eSvZotlLOJ/preview

 7. OscarHip Says:

  Hi What we treat here is , an graveoblation
  Valid click

  https://drive.google.com/file/d/18YMYtYuOuj43xBHJlCYZEaYK0t7V4QMZ/preview

 8. JGMmHlQOFcBYoyA Says:

  EFiChDVRlnsbjdq

 9. hermes birkin Says:

  I wish to show some appreciation to this writer just for rescuing me from such a instance. Just after searching through the the net and finding principles which are not pleasant, I was thinking my entire life was done. Existing devoid of the strategies to the difficulties you have sorted out by means of this article is a serious case, and the kind that would have badly damaged my career if I hadn’t encountered your web site. Your expertise and kindness in taking care of all the pieces was vital. I am not sure what I would’ve done if I hadn’t encountered such a point like this. I can now look ahead to my future. Thanks a lot so much for your skilled and sensible guide. I will not hesitate to recommend your web sites to anybody who should have counselling on this problem.

 10. jordan retro Says:

  I am just commenting to make you be aware of what a magnificent discovery my cousin’s princess encountered using yuor web blog. She mastered numerous pieces, most notably what it is like to possess an amazing coaching heart to make others quite simply grasp some extremely tough matters. You actually did more than people’s expected results. I appreciate you for rendering the insightful, safe, revealing and even cool guidance on your topic to Kate.

 11. timberland shoes Says:

  I’m also commenting to make you understand what a beneficial experience my cousin’s child went through using your web page. She came to find plenty of details, including what it is like to possess a marvelous coaching nature to let many others without problems comprehend chosen problematic issues. You undoubtedly did more than our expected results. I appreciate you for showing these important, healthy, educational and even easy thoughts on your topic to Gloria.

 12. nike sneakers Says:

  My husband and i have been quite ecstatic when Raymond managed to do his web research while using the ideas he discovered from your very own blog. It is now and again perplexing just to find yourself giving freely guidance which usually people today have been making money from. So we fully grasp we need the blog owner to be grateful to for this. The most important explanations you made, the straightforward blog menu, the relationships you help engender – it is all exceptional, and it’s really making our son and us feel that that topic is pleasurable, and that is exceptionally important. Thank you for the whole thing!

 13. supreme hoodie Says:

  I precisely needed to thank you so much once again. I am not sure the things I might have gone through in the absence of the type of basics revealed by you concerning such a question. It absolutely was a very horrifying issue for me, but finding out the specialized manner you dealt with the issue made me to weep over delight. I’m just thankful for this help as well as expect you really know what a great job you have been getting into instructing some other people via your web page. Most likely you have never met all of us.

 14. miNbKQvfWTIayL Says:

  NOHWFKTdtBDZ

 15. curry shoes Says:

  I actually wanted to make a brief note so as to express gratitude to you for all of the marvelous ways you are writing at this site. My rather long internet lookup has at the end been rewarded with wonderful strategies to write about with my family members. I would assume that many of us website visitors actually are very lucky to be in a decent place with so many marvellous individuals with useful things. I feel somewhat happy to have seen your entire web page and look forward to some more excellent times reading here. Thank you once again for a lot of things.

 16. yeezy boost 350 Says:

  I wish to express thanks to you for rescuing me from such a trouble. As a result of researching throughout the online world and finding advice that were not beneficial, I figured my life was done. Existing without the strategies to the problems you have sorted out by means of your entire posting is a crucial case, as well as ones which could have negatively damaged my entire career if I hadn’t noticed your web blog. Your actual understanding and kindness in maneuvering a lot of stuff was priceless. I’m not sure what I would have done if I had not discovered such a thing like this. It’s possible to at this point relish my future. Thanks so much for the professional and effective help. I won’t be reluctant to suggest your web page to anybody who ought to have counselling on this matter.

 17. vans outlet Says:

  I simply wished to thank you so much yet again. I’m not certain what I would’ve made to happen in the absence of those points documented by you on such problem. It had been a real traumatic difficulty for me personally, however , discovering a new specialized manner you processed it forced me to weep for gladness. Now i am happier for this guidance and even have high hopes you are aware of an amazing job that you’re carrying out teaching the others by way of your website. Most probably you haven’t got to know all of us.

 18. curry 5 shoes Says:

  I actually wanted to construct a brief comment so as to express gratitude to you for these wonderful steps you are posting at this site. My rather long internet look up has at the end of the day been honored with awesome facts and strategies to talk about with my family members. I would assert that we visitors are rather blessed to be in a great community with many brilliant individuals with useful tips and hints. I feel pretty grateful to have discovered your entire website page and look forward to many more fabulous moments reading here. Thank you once more for a lot of things.

 19. supreme outlet Says:

  Thanks for your entire hard work on this site. My daughter delights in doing investigation and it’s really obvious why. Most of us notice all concerning the dynamic medium you provide both interesting and useful thoughts through the web blog and strongly encourage participation from people about this area so our daughter is undoubtedly learning a whole lot. Enjoy the rest of the new year. You’re the one carrying out a glorious job.

 20. hermes Says:

  Needed to write you that very little observation to help thank you so much the moment again for your personal magnificent opinions you’ve shown on this website. It was simply incredibly generous with people like you to offer unhampered all that many people might have marketed as an e book to get some money on their own, most importantly seeing that you might have done it in case you wanted. Those inspiring ideas also served to be a fantastic way to comprehend most people have a similar interest similar to my personal own to grasp a great deal more pertaining to this problem. I think there are millions of more pleasant situations up front for individuals that looked at your site.

 21. nike shox for men Says:

  Thank you so much for providing individuals with an extraordinarily remarkable chance to discover important secrets from this blog. It is always so useful and full of amusement for me personally and my office colleagues to search your blog at a minimum 3 times per week to study the newest issues you have. And definitely, I am also always contented with the mind-blowing points you give. Some 3 areas in this posting are particularly the most beneficial we’ve had.

 22. nike epic react Says:

  Thanks for each of your effort on this blog. My mother really loves participating in investigation and it is easy to understand why. A number of us know all of the powerful ways you convey useful thoughts through your web site and as well attract participation from website visitors about this matter so my girl is truly starting to learn so much. Enjoy the remaining portion of the year. You are always performing a terrific job.

 23. kikfuck Says:

  I am 46 year old mom Thank you so much!

 24. kd 11 Says:

  I and also my friends happened to be taking note of the good recommendations on the blog and then instantly got a horrible feeling I never expressed respect to the website owner for those tips. The people happened to be totally stimulated to read them and already have quite simply been taking pleasure in them. I appreciate you for being really thoughtful and then for picking this sort of cool subject matter most people are really eager to understand about. My very own sincere regret for not expressing gratitude to earlier.

 25. KiaHal Says:

  kamagra pill

 26. LisaHal Says:

  buying doxycycline online

 27. WimHal Says:

  plaquenil online mexico

 28. AmyHal Says:

  amitriptyline hcl

 29. UgoHal Says:

  [url=http://dapoxetinetabs.com/]dapoxetine tablets buy online[/url] [url=http://ciprofloxacin24.com/]order ciprofloxacin[/url] [url=http://priligytab.com/]buy priligy[/url]

 30. EyeHal Says:

  [url=http://doxycycline36.com/]doxycycline buy[/url] [url=http://cymbaltaduloxetine.com/]cymbalta 90 mg[/url] [url=http://tadalafilsale.com/]tadalafil generic otc[/url] [url=http://valtrex.us.org/]cheap valtrex online[/url] [url=http://xenical24.com/]buy xenical nz[/url] [url=http://erythromycinz.com/]erythromycin online[/url] [url=http://furosemidelasix.com/]furosemide medicine[/url] [url=http://chloroquine.us.com/]chloroquine malaria prophylaxis[/url] [url=http://vermox.us.org/]buy vermox online[/url] [url=http://priligytab.com/]priligy buy online[/url] [url=http://dapoxetinetabs.com/]dapoxetine buy online[/url] [url=http://wellbutrinbupropion.com/]buy wellbutrin[/url] [url=http://sildenafil36.com/]sildenafil citrate generic[/url] [url=http://buspar.us.com/]buspar medicine[/url] [url=http://amitriptyline365.com/]amitriptyline 40 mg[/url] [url=http://atorvastatin.us.com/]lipitor 10 mg[/url] [url=http://isotretinoinacutane.com/]isotretinoin accutane[/url] [url=http://avanatop.com/]avana top[/url] [url=http://ciprofloxacin24.com/]cipro ciprofloxacin[/url] [url=http://hydroxychloroquine.us.org/]buy hydroxychloroquine[/url]

 31. UgoHal Says:

  buy doxycycline buy bupropion amoxicillin online

 32. TeoHal Says:

  buy erythromycin

 33. ZakHal Says:

  wellbutrin online celebrex buy avana 164

 34. KiaHal Says:

  bupropion xl

 35. UgoHal Says:

  baclofen tabs buy hydroxychloroquine dapoxetine over the counter buy valtrex

 36. UgoHal Says:

  sildenafil 100 buy furosemide online

 37. UgoHal Says:

  baclofen 5 mg sildenafil tablets clonidine hcl 0.1 mg buy finpecia

 38. UgoHal Says:

  sildenafil pills 100mg priligy tablets over the counter buy doxycycline

Kommenter innlegget

Mailadresser forblir en hemmelighet. Forsyn deg gjerne av grunnleggende HTML. Det du skriver forhåndsvises under kommentarboksen.