i1277 er en stadig mer utdatert blogg med ustødig fokus på informasjon, sosio-tech, grensesnitt og design.

Flere poster på forsiden eller i arkivet.

Mer om i1277

1) Linkeblogging 2) Oss som data

Jeg vet ikke om jeg kan gå god for smakfullheten, men dette innlegget følger i hvert fall den klassiske oppskriften “ta det sure med det søte”. Først en ubehagelig stikkpille i form av meta-prat, så en forfriskende søt dessert av en fredagslenke.

Linkeblogging som idé

En linkeblogg, eller en sideblogg med lenker, er en rask og enkel form for webfiltrering (se høyrekolonnen for eksempel). Lite tekst og tankearbeid er nødvendig, med andre ord et passende konsept for meg. Ulempen er at kun svært få (dvs. 2-3 %) av denne bloggens besøkende bruker linkebloggen. Mellom tårevåte hulk stotrer jeg fram følgende forklaringer på dette:

 • a) jeg har ikke annonsert dens eksistens
 • b) oppdateringene registreres ikke av blogg-feeden
 • c) de som leser blogger har for lengst lært seg til å ignorere det meste som skjer i menykolonnen
 • d) det mangler visuelle “gulrøtter”
 • e) erfaring tilsier at terskelen for å følge linker er høy
 • f) oppmerksomhet er en knapp ressurs
 • g) innholdets svært varierte tematiske karakter kan bruke opp leserens dyrebare “lenkefølge-tålmodighet”

For å bøte på dette hender det at linker som egentlig “hører hjemme” i linkebloggen til høyre, av og til hentes inn i hovedbloggens lune varme. For eksempel nå – så la oss komme til postens egentlige poeng:

Ditt liv som en datastrøm

Illustrasjonen øverst i innlegget er hentet fra en personlig årsberetning, laget etter mønster fra næringslivets rapporter, og presentert på en visuelt imponerende måte. Det er nok en stund til alle og enhver kan nyte kakediagrammer over sine middags- og TV-vaner ved årets slutt, men vi kan like gjerne venne oss til at mer og mer av det vi gjør registreres, måles og statistikkføres.

Det er Information Esthetics som byr på linken, en side som selv er vel verdt å linkes til – dette er et storartet visuelt koldtbord for alle som er interessert i visualisering.

96 kommentarer til “1) Linkeblogging 2) Oss som data

 1. Bingo Says:

  Jeg har gjort en revolusjonerende oppdagelse i dag, jeg har oppdaget Bloglines. Så ikke forlang at jeg skal forstå det skremmende konseptet “linkeblogg” uten en lang, grundig forklaring. Over til noe helt annet: Hvis du er glad i bøker vil jeg anbefale deg å sjekke ut bok-quiz der du kan svare på spennende spørsmål om skjønnlitteratur. Nå er det bare noen dager igjen til første quiz har gått ut på dato og da kommer det en ny en.

 2. i1277 Says:

  Hm, skjønnlitteratur er dessverre ikke min sterke side, til det har jeg for lite tid og for trege øyne. Men jeg klarte ett av barnespørsmålene…

 3. Bingo fra Kongo Says:

  Hm, jeg syntes den var så enteressant dend er i den posten du referer til at jeg ivl fylle den ut i min egen blogg, den som ikke er bok-quiz-blogg men en annen. Hadde jeg kunnet dette med kategorier hadde det jaggu gått an å ha bare en blogg, det skjønner jeg nå. Tenker jeg skal på tiggerferd etter kode hos programmerergudene på instituttet fra mandag av.