i1277 er en stadig mer utdatert blogg med ustødig fokus på informasjon, sosio-tech, grensesnitt og design.

Flere poster på forsiden eller i arkivet.

Mer om i1277

Heis internettnasjonens nye flagg

Rett før jul annonserte teamene som jobber med IE7 og Outlook 12 at de vil benytte Firefox sitt etablerte ikon for feeds. Torsdag ble det kjent at også Opera slutter seg til den rørende enigheten om hvordan feeds bør representeres visuelt.

Nå er det ikke mangel på kritiske røster, men argumentene deres (“det er stygt”, “det signaliserer lyd eller trådløshet”, “det er bedre å lage noe eget enn å kopiere”) veier ikke særlig tungt. Dette er nemlig en brillefin måte å selge feeds til folket: Brukerne får servert et lett fordøyelig og gjenkjennelig ikon, og slipper å måtte forholde seg til ulike standarder, forvirrende versjoner og misvisende rektangler. Gode ting:

 • rent grafisk og dermed språkuavhengig
 • orange er forlengst etablert som “feedens farge”
 • selve symbolet er strømlinjeformelig koolt nok
 • “romerhjelm”-formen minner om logoen til det fantastiske reggaeselskapet Trojan Records

Ikonet kunne nok vært sterkere når det gjelder å betegne det betegnede, men dette er mindre bekymringsverdig. Vi vet hva et grønt lys eller et refresh-ikon betyr selv om disse tegnene tilsynelatende mangler dypere kognitiv forankring.

Syndikerings-sympatisører og venner av “web-rom”-standardisering kan bidra til å spre budskapet. Jeg skroter selvfølgelig de gamle, udelikate XML-boksene og oppfordrer andre til å vurdere å gjøre det samme. Stjel fra meg eller last ned fra Feed Icons.

80 kommentarer til “Heis internettnasjonens nye flagg”

 1. kachine Says:

  jeg lurer på hva feeds er? Selv om jeg kan litt grunnleggende html

 2. i1277 Says:

  En feed tar hver “innholdsbit” på en webside (f.eks en post på en blogg) og gjør den om til en slags “mail”, så man kan gjøre diverse ting med dette innholdet – for eksempel lese det av i en feedleser.

  Den vanligste praktiske nytten er at man kan varsles når en blogg (eller en annen webside) kommer med nye poster. På denne måten lar vi systemet trykke “refresh” på favorittsidene våre, så vi slipper å sjekke etter oppdateringer selv.

 3. i1277 Says:

  En annen, mindre umiddelbart nyttig, men likefullt kool ting man kan gjøre med feeds, er å lage live-oppdaterte nyhetskart av dem – sjekk denne saken for et eksempel på det (nyhetskilden er kvalitetsradionettverket NPR).

 4. Hans Says:

  Jeg aner ikke hva dette ikonet egentlig symboliserer, er enig i at det ser ut som det har noe med lyd å gjøre. Uansett er det positivt for den jevne nettbruker at det nå er en slags enighet om at dette blir det offisielle RSS-ikonet. Gjenkjennelighet er bra sånn sett.

 5. kachine Says:

  takk for opplysningen, og den fremragende måten det ble framlagt hurra

 6. Heis internettnasjonens nye flagg » depesjer.no Says:

  […] t kjent at også Opera slutter seg til den rørende enigheten om hvordan feeds bør… Les mer (i1277) Postet av Redaksjonen […]

 7. Eiriks Blog: Min digitale lekeplass » Blog Archive » Ny brukervennlig bildevisning Says:

  […] itle=”(4 hits)”> Til slutt vil jeg oppfordre til å følge i1277s råd, og fikse deg noen friske RSS ikoner på siden din. Det kan du […]