i1277 er en stadig mer utdatert blogg med ustødig fokus på informasjon, sosio-tech, grensesnitt og design.

Flere poster på forsiden eller i arkivet.

Mer om i1277

Kunstig virtualitet

Apropos spørsmålet om teknologien medfører en forsterket eller svekket form for kommunikasjon mellom mennesker: Via antropologi.info snublet jeg over et intervju med Microsoft-antropolog Anne Kirah. Hun har forsket på bruk av chatteprogrammer, og sier:

– Vi lever i en global verden. Familier bor ikke lenger tett innpå hverandre, vi er spredt rundt omkring. Chat lar oss bryte ned disse grensene, sier hun til VG.

Absolutt. Vil dette også la oss holde liv i bekjentskaper som ellers ville svindlet hen? Mjo, men da gjerne på bekostning av andre, for i følge New Scientist er det magiske tallet på antall bekjente rimelig konstant på tvers av tid og rom:

Even in an era of sophisticated global communication, it seems, we are only able to keep up with the same number of people as our hunter-gatherer ancestors.

Men tilbake til VG-intervjuet med Kirah:

Hun mener vi bør fjerne skillet mellom virtuelt og virkelighet.

– Denne grensen finnes jo ikke. Vi er alle ekte mennesker bak skjermen, sier Kirah.

Nettopp. Virtuell-merkelappen som har fått så sterkt feste er ikke bare feilaktig, men undervurderende – vi er ikke noe mindre virkelige bare fordi vi er tilkoblet nett. (Dog har noen av oss fått mer spillerom til å utøve sitt fiktive jeg – mer om det i neste post).

Den samme tankegangen ligger bak den nye bloggen The End of Cyberspace, der undertittelen er Goodbye, virtual world. Hello, new world. For tiden holder de på med å komme fram til et bedre ord for “online-tilstanden”. Som David Pescovitz, medredaktør i Boing Boing og bidragsyter til Wired-artikkelen om saken, skriver:

The notion is that the Internet is becoming less of a place we “go to” and more of a layer atop our entire everyday reality. As a result, the term “cyberspace,” coined by William Gibson in 1984, just doesn’t seem relevant anymore.

Blant navneforslagene har jeg har mest sans for Ross Mayfield sitt, det er enkelt, det er i bruk, og det peker på at on- og offline fremdeles er to forskjellige tilstander hva tilgjengelighet og “connectedness” angår:

On: When kids use the Net, they are either On, using it as a conduit for social interaction, or Off, a way of not being present. We need to retain Off as a right.

En rett det er viktig å ta vare på, men det kan bli vanskelig dersom vi ikke er den bevisst.

152 kommentarer til “Kunstig virtualitet”

 1. Susy Says:

  Hei;)
  Spennende og interessant blogg…leste også siste innlegget om fiktive bloggere selvsagt…Jeg tror jeg må være en enkel sjel, for slikt som dette skjønner jeg ikke helt meningen med…føre andre bak lyset? Holde for narr?Bare gøy eller ok?

  Uansett, jeg har lest i bloggen din flere ganger og skulle da lage trackback til dette innlegget, men det tror jeg nok ikke jeg klarte, så altså,; innlegget heter “virtuell verden og primitiv vennebeskyttelse” og jeg linker det sånn istedet,
  beklager at jeg er litt treig, men jeg tenkte at jeg skulle si det uansett for jeg har lært at trackback er bra…hehe..;)
  http://lengsler.abcblogg.no/070206203104_cyber_verden_fake_og_venner_n.html

  S

 2. Susy Says:

  Sorry så manglet det ET ord…prøver igjen…
  http://lengsler.abcblogg.no/070206203104_er_cyber_verden_fake_og_venner_n.html

 3. i1277 Says:

  Trackbacks er bra!

 4. Anne Kirah Says:

  Helt enig med deg!