i1277 er en stadig mer utdatert blogg med ustødig fokus på informasjon, sosio-tech, grensesnitt og design.

Flere poster på forsiden eller i arkivet.

Mer om i1277

Kids

Etter et program på TV2 i forrige uke ser det ut til å ha rablet for halve befolkningen.

<div class=”Almaas”>Jeg tenker ikke på 21-nyhetenes dekning av terrorangrepet i Madrid, men på underholdningsprogrammet Idol.</div> En av favorittene i konkurransen fikk ikke nok stemmer, og gikk ikke videre. For tilsynelatende fanatiske fans av dette tv-programmet var de ikke nok å sukke “ja, ja” og hive i seg litt mer bacongull.

Nei, her dro man i gang en underskriftskapanje der det foreløpig er kommet inn 11000(sic!) virtuelle underskrifter. I tillegg skulle det skrives tusenvis av innlegg i diverse diskusjonsgrupper. Her gjaldt det å mobilisere!

Det hele er en studie i hvordan følelser i folkedypet kan opphauses og utvikle seg til noe stort og ukontrollerbart, der ellers fornuftige(?) mennesker suggereres til å bli gangblinde og å underkaste seg gruppetenkning. “Kollektivet” utpekte straks en annen Idol-deltager som syndebukk i denne “skandalen”: 16-åringen Sandra. Ikke bare hadde hun fått flere stemmer enn Ahn, hun hadde også levert en svak sangprestasjon. Ingen tvil altså, dette måtte være konspirasjon. På VGs debattsider ramlet det inn det ene innlegget etter det andre der den unge jenta ble sjikanert. Så mye at hun etter sigende har gått i skjul for pressen.

Leve det frie ord på internett, bevares. Ytringsfrihet inkluderer frihet til å publisere idioti og søppel (enkelte vil peke på denne bloggen som et eksempel). De som har besøkt VGs debattsider vil vite at det postes ganske mye søppel der. Det nytter selvfølgelig ikke å henge seg opp i alt som skrives i hver krik og krok av weben. Men di dette tilfellet blir det vanskelig å unngå, når VG gjør alt for å rette oppmerksomhet mot det. Ganske lenge var websidens førsteoppslag saken “- Går det Anh?!” .

(Merk artikkeltittelen: I stedet for å skrive meningen rett ut slik praksisen er i f.eks engelske tabloider, setter de på et par anførselstegn for å markere at dette er andres ord. Denne teknikken er populært i VG og Dagbladet. Slik slipper de å “stå for” innholdet, men forskjellen er ikke så stor, poenget er å formidle en meningsytring som man vet treffer leserne. Nuvel, Nok digresjonering.)

I forbindelse med saken ble det selvfølgelig linket til den aktuelle forumtråden. Hensynet til VGs inntekter og ønske om blest rundt sitt debattsystem veide altså på det tidspunket tyngre enn hensynet til Idol-deltagerne.

Senere fulgte en artikkel med den noe hintende tittel “Noen må ut hvis Anh skal inn” og i dag et forslag til “diplomatisk løsning”.

Egentlig er dette innlegget overflødig, Aftenposten har allerede satt VG på plass i en kommentar.

Er det dette norsk ungdom engasjerer seg over i dag? Jeg har vel ikke for mye jeg skulle sagt på den fronten egentlig. Men særlig skolert i nettskikk er de tydeligvis ikke. Innfør “publisering på nett” som obligatorisk fag fra ungdomsskolen. Dette er noe helt annet enn å skrive en tekstmelding eller en stil, og det tror jeg ikke folk flest ha rutviklet en skikkelig forståelse av.

Og alt dette styret over et dustete TV-program jeg ikke ville drømme om å se på. Sukk (forresten vile det ikke gjøre noen forskjell å få Ahn inn igjen, Maria er klart best og vinner til slutt uansett).

Oppdatering: Hjelp, jeg har samme tema som Tabloid! Pinlig rett og slett, her må det skjerpes.

82 kommentarer til “Kids”

 1. mari Says:

  Helt greit å ha samme tema som tabloid så lenge det engasjerer eller provoserer. Blir stadig overrasket over hvordan rives med følelsesmessig og minster all form for rasjonell tankegang. Betyr det virkelig såå mye for disse menneskene at Ahn skal inn igjen? Sikker på at programmet får dobbelt så mange seere og sms-kroner i neste program, noe som gjør det hele enda mer irriterende. Herregud.. til og meg slenger inn en kommentar om temaet selv om den egentlig bryr meg midt i r***. Kan vel ikke kritisere debatantene da kanskje?

 2. Kristin :) Says:

  Hei lsak!
  Og takk for sist :) Godt jeg har flyttet ut av landet slik at jeg slipper slike opprivende diskusjoner i media der hjemme… Gaar alt bra?

 3. i1277 Says:

  Alle ser jo på og snakker om det så det er jo nesten vanskelig å unngå å ha en mening. Men dette gikk jo over alle økseskaft.

  Hei Kristin! Beklager at vi (mest Henning) skjendet barndomshjemmet ditt her for noen uker siden. Går det bra der nede? Du får poste rapporter jevnlig på bloggen din. Her går det vel greit, sitter og skriver på noe som helst skal være ferdig om et par timer… :<

 4. Kristin Says:

  Joda, her gaar alt fint! Har begynt ta opp igjen bloggaktiviteten etter en heftig innspurt for a bli feridig med hovedfag. Saa naa er det paa’an igjen, sykt mye innleveringer her i Oz! (det maa vaere noe gale med meg?)
  Ikke tenk paa skjendig av hjemmet, det var ikke mer enn det skal vaere etter en fest. Cd’ene mine fikk ogsaa badet seg i roedvin! Hils alle kjente!

 5. Maris blogg Says:

  Idol

  Selv om jeg må innrømme at jeg kikker på idol hvis jeg ikke har noe bedre å drive med, begynner