i1277 er en stadig mer utdatert blogg med ustødig fokus på informasjon, sosio-tech, grensesnitt og design.

Flere poster på forsiden eller i arkivet.

Mer om i1277

Oppmerksomhet, takk

Feed-teknologien har gjort det lettere for oss å organisere og følge med på webinnhold, men gir ingen endelig løsning på information overload-problemet. Akkurat nå kan Bloglines friste meg med 956 uleste artikler/bloggposter relatert til hovedfagsoppgaven min – innen jeg er ferdig med denne posten vil antallet sikkert ha passert tusen. Det vil ta meg mange dager å gå gjennom dette og skille klint fra hvete. I tillegg til dette ekslusjonsproblemet, har vi inkluderingsproblemet: Hva med de potensielt interessante webstrøk som befinner seg utenfor abonnementsradaren?

Her trenger vi nødvendigvis hjelp av andre, og dette kan som tidligere nevnt gjøres på ulike måter. Digg.com og Slashdot (og faktisk også Boing Boing, som er avhengig av lesertips) utgjør eksempler på ulike former for kollektiv filtrering. Tillitssystemer (“jeg hører på deg fordi jeg stoler på at du har oversikten”) er en annen tilnærming. Tillit til vårt eget “trusted network” , som med Outfoxed), eller tillit til eksperter , som Corante Web Hub og Memeorandum eksemplifiserer.

Attention.xml er en åpen standard med ambisjoner om å måle hva vi (og andre) dedikerer vår oppmerksomhet til, for så å automatisere dette arbeidet for oss samt å bruke disse dataene til filtrering. (Per i dag er det få praktiske anvendelser å melde om, så eksempel-lenkene får vente. ) I tillegg til å luke ut ugress fra den overgrodde bloggpostjungelen har attention.xml ambisjoner om å oppfylle en “gammel” drøm: Å la nettleser og feedleser snakke samme språk, sånn at feedleseren ikke lenger trenger å varsle deg om “uleste items” som du egentlig har lest i et annet program. Tjenester og programmer som låser inne data og hindrer utveksling med konkurrentenes systemer er generelt på vei ut. Uavhengig av hva man måtte mene om trendy, hypede buzzwords som web 2.0: Vær glad for at versjon 1-dagene nærmer seg slutten. Noen av de samme folkene som jobber med attention.xml står også bak microformats – en samling enkle og åpne formater som snakker med både hverandre og andre, med semantisering og integrering av weben som mål.

1,706 kommentarer til “Oppmerksomhet, takk”

 1. Elena Says:

  Var bare innom, jeg. Likte oppsettet/ layouten/ designet på sida di veldig godt.

  Ha det fint, og god jul:o)

 2. i1277 Says:

  Takker så mye. God jul!

 3. i1277 - et nummer i rekken Says:

  […] til rådighet: Nettverkstelegrafen, syndikering, ulike former for filtrering og metadata. Før jul nevnte jeg microformats, som er én tilnærming til å lage maskinlesbare beskrivelser av bl […]

 4. i1277 - et nummer i rekken Says:

  […] Etter hvert som vi finner mer og mer interessant stoff på nettet, øker behovet for å sortere vekk alt det vi ikke ønsker å belaste den verdifulle oppmerksomheten vår med. Bloggaggregater og filtreringstjenester blir derfor stadig vanligere. For en tid siden ble det endel hurlumhei rundt Top Ten Sources, en side som viser de siste innleggene fra diverse topp-bloggere – pluss litt reklame, selvfølgelig TSS TSS-bakmann forklarer her. Bloggere som ellers ikke har rykte på seg for å være fremmed for “kreativ låning” av andres åndsverk, befant seg plutselig på den andre siden. De samme menneskene som sier at “hey, nedlastning er bare bra for plateselskapene, det fungerer som reklame for artistene” var nå opprørt over at en portal kunne “stjele” lesere på denne måten. Men hva er forskjellen på Top Ten Sources sin bruk av disse kildene og for eksempel Googlespidernes hvileløse harving over webmarkene? Hvor går grensen mellom det som er en OK måte å tjene penger på andres arbeid på (”fair use”), og det som er utnytting? […]