i1277 er en stadig mer utdatert blogg med ustødig fokus på informasjon, sosio-tech, grensesnitt og design.

Flere poster på forsiden eller i arkivet.

Mer om i1277

Denne overskriften er til salgs

Dersom MySpace og Blogger er våre nye torg og almenninger: Er det ikke påfallende hvor skrupler vi har med å befolke disse tungt sponsede digitale rommene? Etter Clear Channel-bruduljene å dømme er det jo ikke måte på hvor negative vi er til reklame i våre fysiske omgivelser. Dersom noe så traust og upopulært som en kommune benytter seg av reklame for å få det til å gå rundt er det “visuell forurensning”, “å selge seg”. Når favorittsiden vår gjør det samme viser vi en nesegrus forståelse. Spesielt hvis alternativet er at vi må betale. Loven om bekvemmelighet foran prinsipp gjelder nok her som den gjør det i vårt forhold til personvern, sosial ulikhet osv.

Hvor blir det av grasrotbevegelsene i retning av idealistiske, ikke-reklamemarinerte alternativer?

1,436 kommentarer til “Denne overskriften er til salgs”

 1. børge Says:

  Jeg forstår hva du sier, og jeg er forsåvidt enig med deg, men jeg tror du glemmer et par ting:
  1. Blogger er reklamefri. Ihvertfall sist jeg brukte den.
  2. Det finnes alternativer. De fleste nye Web 2.0-tjenester er reklamefrie, og et bra gratis og reklamefritt bloggverktøy finner du i WordPress.com

  Men det er en annen ting som er mye mer viktig: Kommunen er statlig, og på den måten eid av oss alle i fellesskap. Det er offentlig rom det er snakk om. Nettsidene er eid av private selskaper som har som mål å tjene penger. Men for staten skal pengene være et middel, ikke et mål.

 2. i1277 Says:

  Blogger er reklamefri. Ihvertfall sist jeg brukte den.

  Nå tenker jeg ikke bare på reklame i innsnevret betydning, men den “corporate”-feelen som mange av disse systemene byr oss på, og som vi villig danser med. Blogger setter en godt synlig “egenreklame” øverst på bloggene de hoster. Det blir litt som å trave rundt med et sponsormerke på brystet. Jeg sier ikke at dette er galt, jeg bare peker på noe som kan minne om hykleri, eller “doubleclick-standard” for å leke litt med edb-sjargong.

  Det finnes alternativer. De fleste nye Web 2.0-tjenester er reklamefrie

  De senere år har det funnet sted en maktforskvyvning på nett, i retning forbrukeren, og vi har sett en “snillifisering” av selskapene. En positiv trend, mer om det om et par dagers tid.

  Kommunen er statlig, og på den måten eid av oss alle i fellesskap. Det er offentlig rom det er snakk om. Nettsidene er eid av private selskaper som har som mål å tjene penger.

  Noe av poenget var å følge opp forrige post, der jeg tar opp dette med hva som er offentlige rom på internett.

  Til forskjell fra det private har det offentlige muligheten til å ta inn penger gjennom skatter og avgifter, men ramaskrikene rundt kringkastingsavgift og bensinpriser viser jo hvor populært det er…

 3. børge Says:

  Ok, jeg må nok innrømme at lengden på forrige innlegg gjorde at jeg ennå ikke har lest det, på tross av at det virket interesant. Jeg skal lese det, og eventuellt komme tilbake hit.. :)

 4. Gnomen Says:

  Hei,

  Mener du virkelig at du vil selge overskriften?

  Hvor mye koster den?

 5. i1277 Says:

  Jeg mente det vel egentlig ikke, nei. Men siden det er deg så skal du få den til 500 kroner.