i1277 er en stadig mer utdatert blogg med ustødig fokus på informasjon, sosio-tech, grensesnitt og design.

Flere poster på forsiden eller i arkivet.

Mer om i1277

12985 dager etter dagen etter

Det er dagen etter månelandingen og en reporter fra den statlige kanadiske TV-kanalen CBC intervjuer barn om det de har vært vitne til. Blant annet en jente hvis stemme oser visdom hinsides alderen:

– Would you like to go to the moon?
– Yes.
– Do you think you will?
– No.
– Why not?
– Cause I’m not a boy

Perler som dette (link) er tilgjengelig i 60-talls-utstillingen til CBC sitt rikholdige arkiv. Vi får også et fascinerende intimt intervju med Leonard Cohen (mer i arkivets Cohen-side ), og vi får demonstrert at dagens minibanker ikke er stort mer avansert enn de første som ble laget.

“Do you think they are in some way a danger to society” er spørsmålet intervjueren stiller “fem-på-gaten” i temaprogrammet om homofili fra 1959. Fare eller ikke; “I think there should be a severe penalty” svarer én. Programlederen på sin side mener å se et mønster av “significantly higher rate of homosexuality” i etterkant av store kriger.

I 1993 var Interett en gryende sensasjon og i denne nyhetssaken demonstreres chatting med folk fra alle verdenshjørner, inkludert vårt eget (sjekk 05:04 ut i klippet): “There are no borders on the Internet. Colour, age and nationality don’t matter” sier “Stein in Oslo”. CBC illustrerer på en herlig men utilsiktet måte poenget hans idet de viser svenska flaggan.

Gamle TV-klipp gir unike innsyn til andre tider, andre tenkemåter. De store statlige kringkasterne sitter på en verdifull kulturhistorisk arv de er nødt til å dele før eller senere. Det er lenge siden BBC har annonserte sitt fantastiske Creative Archive (lisensiert omtrent som Creative Commons). Spørsmålet blir hva vårt kjære NRK vil gjøre? NRK er veldig flinke til å publisere nyere materiale (riktignok låst til WMP og godt skjult bak popups, registreringer og en rotete hjemmeside). Eldre saker er det foreløpig skralt med. Intervjuene som er tilgjengelige på “Stemmer fra arkivet” er en begynnelse, men vi vil ha mer, og ikke spar på noe. Det er garantert andre enn meg som har en fetisj for gamle klipp og introer.

Oppdatering 09.03: Huftis’ blogg har forlengst tatt opp dette med statlige fjernsynsarkiv.

(CBC-arkiv via BoingBoing)

Comments are closed.