i1277 er en stadig mer utdatert blogg med ustødig fokus på informasjon, sosio-tech, grensesnitt og design.

Flere poster på forsiden eller i arkivet.

Mer om i1277

Våre data

Prolog: Via en fersk kommentar til et gammelt innlegg ble jeg oppmerksom på et løfte jeg lirte av meg i kommentarfeltet en gang i april:

De senere år har det funnet sted en maktforskvyvning på nett, i retning forbrukeren, og vi har sett en “snillifisering” av selskapene. En positiv trend, mer om det om et par dagers tid.

Det kom aldri noe “mer om det”, mens dager ble til måneder ble det planlagte innlegget liggende og støve seg på webhotellet. Men siden det nærmer seg jul gjør jeg bot for synden ved å legge det ut nå. Kjør innlegg:

Våre data?

Jeg har tidligere snakket endel om grasrotdata og menigmanns innholdsproduksjon. “Vårt” bidrag til det voksende datasett de kaller internett består imidlertid ikke bare av Digg-enker, bloggposter og del.icio.us-tagger – våre mest vanlige bidrag består rett og slett av pek og klikk. Hvilke lenker vi velger å trykke på, og hvilke vi lar være.

Hvorfor er disse klikkene noe å samle på? Fordi de sier noe om hva vi er interessert i. Og vår oppmerksomhet er verdifull:

 • For oss selv. Ved å registrere mønstre i vår oppmerksomhet registreres kan den “spisses” og støyrenses (for eksempel ved hjelp av musikktjenster som last.fm, artikkelfiltre som Findory), samt at vi kan vise den fram til andre (iscenesettelse av oss selv)
 • For andre personer som av en eller annen grunn skulle være interessert i oss og det vi holder på med (foreldrekontroll, følge personer som har autoritet innen spesielle felt eller på andre måter er interessante)
 • For kommersielle foretak som:
  • kan bruke dataene til å tilby oss ulike tjenester (jamfør eksemplene over)
  • presentere oss for målrettet reklame (spyware, Gmail-annonser)
  • på andre måter bruke forbruksmønsterdata i kommersielt øyemed (for raskere å kunne respondere på trender osv.)

Hver gang vi legger ut en lenke på vår egen hjemmeside, er vi med på å bygge søkemotoren til Google. Det samme gjør vi når vii trykker på lenkene vi får etter et søk. Når vi handler bøker på Amazon, bidrar vi til å bygge opp deres “people who bought this item, also bought these items”-tjeneste.

Alskens selskaper har lenge forsøkt å høste inn våre klikk enten gjennom spyware, eller i form av en kontrakt av typen “du får benytte denne tjenesten mot at du gir oss tilgang til å følge med på hva du driver med”. Sistnevnte modell er åpenbart å foretrekke, men også denne er problematisk. Hvorfor skal et selskap (som kan vise seg å gå konkurs eller levere et dårlig produkt) få eneretten til våre data?

Det store antall tjenester som konkurrerer om stadig mer kritiske nettforbrukere har ført til en endring av nettselskapenes kultur: Nå gjelder det å være “snillest” mulig, å fremstå som man er på forbrukerens side. Der web 1.0-selskapene uten å blunke solgte medlemmenes epostadresser til alle som ville betale, er 2.0-generasjonens mantra “we hate spam as much as you do”. De er nærmest “en av oss”. Parallellt med denne maktforskyvningen i forholdet selskap-kunde, har man i økende grad begymt å operere med åpne dataformater, sånn at den som vil kan ta med seg sine data til en annen tjeneste, eller benytte de til flere tjenester samtidig. En positiv utvikling, men det er lenge igjen: Last.fm-data lar seg vanskelig kombinere med iTunes, som igjen ikke passer særlig bra med Winamp. De ulike systemene åpner såvidt for å snakke med hverandre, men foreløpig er samtalen av den sjenerte sorten.

Samtidig er nettbrukere (det vil si, et lite mindretall av teknologisk oppdaterte nettbrukere) i ferd med å bli mer bevisst på at de har en vare å tilby. Mange bloggere prøver å tjene noen slanter ved å benytte annonser, hvilket gir liv til for-og-mot-bevegelsene Pro-Ad Blog og Ad-Free Blog. Men også enklere former for uttrykk kan selges. Forrige måned (eh, altså i mars og ikke november) benyttet en person på Lillestrøm eBay til å selge MSN-bildet sitt. Og sakte men sikkert er noe som ligner nettforbrukerorganisasjoner i ferd med å bygge seg opp – AttentionTrust er en ideell organisasjon som forsøker å gjøre følgende prinsipper til allmenne rettigheter (hentet herfra):

 1. Property
  You own your attention and can store it wherever you wish. You have CONTROL.
 2. Mobility
  You can securely move your attention wherever you want whenever you want to. You have the ability to TRANSFER your attention.
 3. Economy
  You can pay attention to whomever you wish and receive value in return. Your attention has WORTH.
 4. Transparency
  You can see exactly how your attention is being used. You can DECIDE who you trust.

AttentionTrust tilbyr også verktøyet Attention Recorder, “a Firefox extension that allows users to capture aspects of their clickstream and browsing history”. Det snakkes sågar om et “personlig API”:

Disse dataene vil man kunne lagre i et eget “hvelv”, som man så kan tilby kommersielle foretak adgang til. Selv er jeg mer interessert i (og har langt større tro på) kontroll over egne data av andre hensyn enn de rent økonomiske. Jeg ønsker at systemet skal holde styr på hvilken musikk jeg spiller (uansett hvilken maskin eller spiller jeg bruker) fordi dette er informasjon jeg finner interessant og kan ha praktisk nytte av, ikke fordi jeg ønsker å selge den.

Cory Doctorow oppsummerer det i en omtale av et foredrag last.fm-sjefen holdt om myware*:

I love this idea: people are good at making decisions and computers are good at counting them (and computers are bad at making decisions and people are bad at counting them). My computer should note, count and process every decision I make — it should notice that I never answer emails from certain people, it should notice that I never click through certain stories in my reader, that I load certain pages every day, that I often search my mailbox for certain kinds of messages and so on. That’s stuff I’m totally unqualified to keep track of, and that computers are really good at

*Den nye generasjonen datainnsamlende systemer kalles gjerne myware, som i motsetning spyware har til hensikt å samle inn brukerens data på en “snill” (åpen og tilgjengelig) måte.

Som sinte, grønnjakkede ungdommer i palestinaskjerf kanskje ville ha sagt det: Ta data tilbake!

97 kommentarer til “Våre data”

 1. børge Says:

  Og nå kommer Vista som faktisk vil holde rede på slikt. Jeg var på en slags presentasjon av Vista hvor Microsoft-fyren forklarte at Vista vil merke seg hvilke programmer du åpner når på dagen, og så sørge for at de forhåndsloades slik at de skal åpne seg raskere. Jeg er skeptisk (som vanlig :)), hva hindrer MS fra å sende denne dataen tilbake til seg, knytte den til meg personlig, og misbruke den på en eller annen måte. Kanskje det er helt harmløst, men jeg vet ikke om jeg liker tanken på at Vista skal bite seg merke i hvor ofte og når jeg bruker forskjellige programmer. De vet allerede om alle programmene jeg har installert via Windows Update (som de selv har inrømmet at sjekker absolutt alle programmer på maskinen, og ikke bare de tingene den må sjekke for å gi deg de oppdateringene du trenger. Hvorfor gjør de det?)

 2. eirikso Says:

  Yepp, dette er viktig. Og forøvrig en meget bra artikkel!

  Når det gjelder Microsoft er jeg også av en eller annen grunn generelt skeptisk. Har lekt meg en del med Vista, men blir helt sprø av alle begrensningene fordi Vista liksom skal være så sikkert.

  “Are you really sure you want to type the letter “E”? It could be dangerous.”

  “Yes”

  “Are you really really sure? This is a security question. Did you just type the letter “E”?

  og-så-videre

  Du finner meg på en MacOSX eller Ubuntu-boks om kun kort tid…

 3. i1277 Says:

  Ja Børge, det er selvfølgelig et viktig poeng at faren for at dataene kommer på “feil hender” øker når de samles på et sted. Det er derfor initiativer som AttentionTrust arbeider med rettigheter for kontroll over data – de samles jo inn allerede (om enn dårligere organisert og løsere knyttet til identitet), bare uten at vi har noen kontroll på at det foregår eller hva det skal brukes til.

  eirikso: Takk skal du ha.

 4. sonitus.org » Blog Archive » Våre data? Says:

  […] i1277 […]

 5. nike lebron 15 Says:

  I as well as my buddies appeared to be following the nice tactics found on your web blog then at once got an awful suspicion I had not expressed respect to the website owner for those secrets. Those men are actually as a result excited to see them and now have quite simply been having fun with these things. Thanks for indeed being quite accommodating and also for finding this form of quality things millions of individuals are really needing to know about. My honest regret for not saying thanks to earlier.

 6. christian louboutin shoes Says:

  I would like to show thanks to this writer just for bailing me out of this type of trouble. Because of surfing throughout the the net and getting notions which are not productive, I was thinking my entire life was gone. Living minus the answers to the problems you’ve solved through the posting is a serious case, as well as those that could have negatively affected my entire career if I had not noticed your blog post. Your primary mastery and kindness in handling all the things was crucial. I am not sure what I would have done if I hadn’t discovered such a step like this. I’m able to at this moment look ahead to my future. Thank you very much for your specialized and effective guide. I will not hesitate to suggest your web page to anybody who should get care about this area.

 7. off white Says:

  Thanks a lot for giving everyone such a breathtaking possiblity to read from this site. It is often so pleasing plus stuffed with a good time for me personally and my office co-workers to search your web site more than three times per week to find out the new guidance you have got. And indeed, we are usually fascinated with all the astounding tricks you serve. Some 2 facts in this post are definitely the finest we’ve had.

 8. nike x off white Says:

  I definitely wanted to send a brief note to be able to express gratitude to you for all of the magnificent steps you are giving out at this website. My extensive internet lookup has at the end been paid with reliable strategies to go over with my contacts. I would mention that we website visitors actually are unequivocally lucky to dwell in a fabulous network with so many perfect individuals with very helpful opinions. I feel rather fortunate to have seen the webpage and look forward to really more brilliant moments reading here. Thank you again for everything.

 9. off white hoodie Says:

  My spouse and i have been more than happy that Michael managed to deal with his studies by way of the precious recommendations he was given in your site. It is now and again perplexing just to possibly be giving for free tricks which other folks could have been trying to sell. And now we recognize we’ve got the writer to appreciate because of that. The main explanations you’ve made, the simple blog menu, the friendships you can make it possible to promote – it’s got many astonishing, and it is leading our son in addition to our family know that that idea is brilliant, which is certainly particularly serious. Thank you for the whole lot!

 10. air jordan Says:

  Thank you a lot for providing individuals with remarkably spectacular possiblity to discover important secrets from this blog. It’s usually so terrific and also full of a great time for me personally and my office colleagues to search the blog nearly three times in a week to read through the latest secrets you have. Of course, we are certainly happy with your outstanding knowledge you serve. Some 2 areas in this article are unquestionably the most beneficial I have ever had.

 11. christian louboutin outlet Says:

  I would like to show some thanks to the writer just for rescuing me from such a trouble. Because of researching through the world wide web and getting tips that were not pleasant, I was thinking my entire life was over. Living devoid of the approaches to the problems you’ve resolved by way of your main article content is a crucial case, as well as ones which may have adversely affected my entire career if I had not discovered your website. Your understanding and kindness in touching everything was valuable. I don’t know what I would’ve done if I had not encountered such a solution like this. I’m able to at this moment look ahead to my future. Thanks for your time very much for your impressive and effective guide. I won’t hesitate to refer the website to anybody who should have guidance about this area.

 12. jordan 11 Says:

  I’m writing to let you understand what a really good discovery my wife’s child obtained using your webblog. She discovered a lot of pieces, which include what it’s like to have a very effective giving mood to let many others really easily comprehend various extremely tough things. You actually exceeded our own desires. Thanks for delivering the interesting, trustworthy, edifying not to mention fun tips about that topic to Kate.

 13. jordan shoes Says:

  I wish to convey my respect for your generosity giving support to all those that must have help with this particular subject matter. Your real dedication to passing the solution throughout came to be unbelievably interesting and have really permitted others just like me to realize their dreams. Your new interesting facts signifies this much to me and even more to my mates. Warm regards; from each one of us.

 14. jordan shoes Says:

  I must show some appreciation to this writer for bailing me out of this problem. After scouting throughout the online world and meeting solutions which are not pleasant, I was thinking my entire life was done. Existing without the presence of approaches to the issues you’ve fixed by means of your good report is a crucial case, and those which could have adversely damaged my entire career if I hadn’t noticed the website. Your ability and kindness in handling all things was invaluable. I’m not sure what I would have done if I hadn’t come upon such a step like this. I can at this moment relish my future. Thank you very much for your expert and result oriented guide. I will not be reluctant to propose your web site to anybody who would need support on this situation.

 15. balenciaga shoes Says:

  A lot of thanks for all your effort on this web site. Kim takes pleasure in conducting research and it’s really obvious why. Most of us know all of the dynamic medium you make useful tactics by means of this website and as well as foster contribution from visitors on that point and our simple princess is without a doubt being taught so much. Have fun with the remaining portion of the year. You have been carrying out a good job.

 16. goyard handbags Says:

  Thank you so much for giving everyone an exceptionally memorable possiblity to discover important secrets from this site. It is always so awesome and as well , packed with amusement for me personally and my office friends to visit your site at least thrice in 7 days to study the new guides you will have. And indeed, I’m just actually contented concerning the magnificent tactics served by you. Certain 3 points in this article are rather the very best I have had.

 17. supreme new york Says:

  I have to convey my affection for your generosity in support of men who absolutely need help with this particular issue. Your very own dedication to passing the solution along was certainly important and has regularly permitted regular people much like me to realize their pursuits. Your amazing valuable guide entails a lot to me and somewhat more to my office workers. Thank you; from each one of us.

 18. AmyHal Says:

  dapoxetine over the counter

 19. UgoHal Says:

  finpecia online wellbutrin prices generic buy silagra buy hydroxychloroquine online

 20. KiaHal Says:

  finpecia 1 mg

 21. LisaHal Says:

  singulair 5 mg otc

 22. UgoHal Says:

  buy amoxicillin avana india priligy online clonidine 0.1 mg rx

 23. LisaHal Says:

  valtrex medication price

 24. AshHal Says:

  wellbutrin generic can i buy chloroquine over the counter isotretinoin buy

 25. AmyHal Says:

  silagra 100mg

 26. UgoHal Says:

  buy chloroquine cost of amitriptyline uk buy doxycycline buy clonidine

 27. CarlHal Says:

  [url=https://singulair.us.org/]generic singulair[/url] [url=https://baclofen24.com/]lioresal baclofen[/url] [url=https://hydroxychloroquine.us.org/]hydroxychloroquine buy[/url] [url=https://ventolinh.com/]ventolin 500 mg[/url] [url=https://amoxicillinz.com/]buy amoxicillin 500mg usa[/url]

 28. MarkHal Says:

  amitriptyline 1000mg buy vermox 100mg buy valtrex

 29. UgoHal Says:

  vermox uk price buy priligy

 30. KiaHal Says:

  online amoxicillin

 31. WimHal Says:

  lipitor 36

 32. AshHal Says:

  xenical generic buy clonidine

 33. UgoHal Says:

  ventolin inhaler buy priligy kamagra 100mg tablets

 34. AshHal Says:

  generic finpecia buy hydroxychloroquine online buy priligy clonidine drug

 35. AshHal Says:

  atorvastatin lipitor clonidine price

 36. AmyHal Says:

  xenical pills

 37. UgoHal Says:

  vermox medication avana tablet priligy tablets where to buy chloroquine 500 mg buy online

 38. AshHal Says:

  chloroquine phosphate canada vermox 500mg bupropion xl erythromycin where to buy

 39. TeoHal Says:

  super avana

 40. YonHal Says:

  buy doxycycline over the counter tadalafil 20 mg buy wellbutrin generic vermox

 41. LisaHal Says:

  mebendazole price

 42. ZakHal Says:

  buy celebrex buy avana tadalafil 10 buy ciprofloxacin tablets

 43. LisaHal Says:

  finpecia 1 mg

 44. WimHal Says:

  wellbutrin buy

 45. MarkHal Says:

  buy accutane vermox cost lipitor 20mg price

 46. TeoHal Says:

  buy avana

 47. WimHal Says:

  dapoxetine usa

 48. LisaHal Says:

  where to order tadalafil tablets

 49. KiaHal Says:

  can i order valtrex online

 50. KiaHal Says:

  doxycycline 7.5 mg

 51. AshHal Says:

  buy buspar ciprofloxacin 500 mg for sale buy lipitor

 52. LisaHal Says:

  accutane buy

 53. AmyHal Says:

  buy avana

 54. WimHal Says:

  lasix furosemide

 55. KiaHal Says:

  where to buy priligy

 56. LisaHal Says:

  erythromycin brand name uk

 57. AmyHal Says:

  buy ciprofloxacin

 58. KiaHal Says:

  finpecia online

 59. LisaHal Says:

  buy valtrex

 60. AmyHal Says:

  xenical price uk

 61. MarkHal Says:

  seroquel 250 mg tablet fluoxetine 10 mg capsules tetracycline cost usa cytotec para abortar

 62. KiaHal Says:

  erythromycin canada

 63. WimHal Says:

  triamterene 75 mg

 64. UgoHal Says:

  robaxin uk lexapro 10 mg price australia buy advair online cheap fluoxetine for sale online

 65. MarkHal Says:

  prazosin sleep cheap lasix 40 mg stromectol best price azithromycin prescription

 66. KiaHal Says:

  prednisolone 5mg tablets cost

 67. WimHal Says:

  cytotec 600 mcg

 68. AmyHal Says:

  indocin generic

 69. LisaHal Says:

  dapoxetine 60 price in india

 70. KiaHal Says:

  prazosin depression

 71. MarkHal Says:

  can i buy ventolin over the counter in canada lopressor brand how can i get prednisone

 72. AmyHal Says:

  robaxin price canada

 73. AmyHal Says:

  dipyridamole 50 mg

 74. MarkHal Says:

  nolvadex from canada hydrochlorothiazide 25 mg price in india lisinopril 4214 seroquel online order

 75. KiaHal Says:

  antabuse tablets buy

 76. LisaHal Says:

  buy azithromycin from mexico

 77. AmyHal Says:

  diflucan 200 mg capsule

 78. AmyHal Says:

  dipyridamole capsules 200mg

 79. KiaHal Says:

  antabuse-the no drinking drug

 80. WimHal Says:

  price of toradol

 81. LisaHal Says:

  xenical 120 mg for sale

 82. MarkHal Says:

  ampicillin 250 mg capsule buy bactrim online buy brand name lexapro atenolol 12.5mg daily

 83. LisaHal Says:

  stromectol tablets for humans for sale

 84. AmyHal Says:

  [url=https://chydroxychloroquine.com/]hydroxychloroquine drug[/url]

 85. WimHal Says:

  buy proscar canada

 86. AshHal Says:

  lopressor er accutane prescription cost uk can you buy advair online

 87. KiaHal Says:

  8mg medrol cost

 88. LisaHal Says:

  avodart 0.5

 89. AmyHal Says:

  cost of 5mg tadalafil

 90. LisaHal Says:

  300 mg allopurinol price

 91. AshHal Says:

  albendazole tablets uk malegra cheap

 92. UgoHal Says:

  glucophage 850 mg price bactrim 860mg resochina disulfiram buy

 93. AmyHal Says:

  azithromycin generic over the counter

 94. AmyHal Says:

  dapoxetine online australia

 95. KiaHal Says:

  tadalafil 20mg best price

 96. WimHal Says:

  indocin 500mg

 97. AmyHal Says:

  wellbutrin 10mg

Kommenter innlegget

Mailadresser forblir en hemmelighet. Forsyn deg gjerne av grunnleggende HTML. Det du skriver forhåndsvises under kommentarboksen.